Податковий кодекс втратив актуальність — голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу

Якщо Україна зараз буде вести бізнес, як в Європі, ми не вистаємо та не зможемо ефективно конкурувати з правилами, які діють на європейському ринку.

Руслан Соболь
Руслан Соболь

Про це під час ефіру заявив голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

«Податковий кодекс, який зараз існує в Україні, втратив свою актуальність. Він не відповідає реаліям, в яких ми сьогодні живемо. Тим паче якщо його хочуть привести до європейських стандартів. Нам багато розповідають, що у Європі все роблять правильно. Однак ми не можемо наразі порівнювати наш стан економіки з європейським. Ми не можемо відповідати тим правилам і критеріям, які діють в економіці Євросоюзу. Якщо ми на це погодимося, то будемо свідомо відмовлятися від свого національного бізнесу», — каже Р. Соболь.

За його словами, в ЄС бізнес звик працювати в умовах величезної конкуренції та не боїться оподаткування, адже має шалену державну підтримку у вигляді кредитів, грантів та всього іншого.

«Питання в грошах не стоїть. Там головне — створювати робочі місця, захоплювати ринки збуту, виробляй товари з високою додатковою вартістю. Тому там високі ставки на податки. В нас все не так. І якщо ми говоримо, давайте вести бізнес, як в Європі, ми не вистаємо та не зможемо ефективно конкурувати з правилами, які діють на європейському ринку. Тому, якщо ми вже зараз маємо відповідати умовам Євросоюзу та економічним правилам, то треба тоді усвідомити та домовитися всередині українського суспільства, що ми відмовляємося від національного бізнесу та передаємо нашу економіку в руки більш сильним гравцям. Однак звертаю увагу, що ніхто у світі так не робить, а навпаки захищають свої ринки та намагаються вхопити шматок ринку на чужій території», — резюмує Р. Соболь.