Політолог розповів, навіщо найвищий військовий керівник НАТО прибув до Києва

Візит найвищого військового керівника Роба Бауера дав зрозуміти, що немає скороченого шляху для вступу в НАТО, особливо під час війни.

Роб Бауер
Роб Бауер

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Не побачив натяків що Україну приймуть по спрощеній процедурі до НАТО. Тому не бачив у словах військовий керівника заяв, що Україна може стати членом НАТО до завершення війни. Однак, те що Україна буде членом Альянсу — питання часу. Терміни залежать від того, коли завершиться війна. Хоча візит сам по собі важливий, оскільки це військовий керівник Альянсу. Він заявив, що в України є достатній потенціал, щоб протистояти росії. Однак для цього необхідно провести мобілізацію», — каже В. Воля.

Він нагадав, що вступ до НАТО Фінляндії та Швеції виявився не таким вже і гладким.

«Процес затягували Туреччина та Угорщина. Тому і до України той же Орбан та інші уряди можуть висунути додаткові умови. Немає скороченого шляху для вступу в НАТО, особливо під час війни», — каже В. Воля.

Він наголосив, що візит голови військового комітету НАТО Роба Бауера не пов’язаний з попередніми заявами президента Франції Е. Макрон про ввід військ НАТО в Україну.

" Ідея Макрона, що Франція не буде спостерігати та не допустить військової катастрофи України. Однак йдеться про гіпотетичний сценарій. А візит Роба Бауера не пов’язаний з заявами Макрона, бо керівництво НАТО не підпорядковується жодній державі. Питання про вступ будь якої держави або введення військ обговорюється всередині НАТО шляхом консенсусу всіх держав членів Альянсу. Такого консенсусу поки немає. Адже, якщо хоч одна країна втягується у війну, то весь Альянс буде змушений її підтримати. Тому проти такого сценарію будуть виступати кілька країн", — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що Найвищий військовий посадовець Альянсу — голова Військового комітету НАТО Роб Бауер прибув з візитом до Києва.