Експерт прокоментував заборону телеграм в Україні

Тему законодавчого врегулювання Телеграм треба вирішувати. Однак все це має бути засноване на стандартах, щодо свободи слова та плюралізму.

Експерт прокоментував заборону телеграм в Україні
Експерт прокоментував заборону телеграм в Україні

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Згідно з ініціативою нардепів, телеграм має бути деаноніманізовано. Адже

є платформи, які сьогодні використовуються російським агресором, є платформи, які дають можливість блокувати токсичний вплив, а є проблемна комунікація. Наприклад, телеграм та тік-ток — це проблемні питання. Тому тут питання не про свободу слова, а про окремі цифрові платформи", — каже І. Чаленко.

За його словами, є можливості, щоб користуватися іншими платформами.

«Зрозуміло, що в Україні вони не настільки розвинені, але заборона певних телеграм-каналів — це питання нацбезпеки. Тобто в Україні хочуть відкрити інформацію про власників каналів, які сьогодні зі швидкістю світла розповсюджують неперевірену інформацію та дезінформують українців. Наші громадяни просто підсаджені на оперативність отримання даних, які ніхто, ніколи не перевіряє. Зокрема, їх якість та достовірність. Тому в цій ситуації треба шукати законодавчі шляхи для унормування діяльності таких мереж. Адже ці месенджери, на відміну від телебачення та звичайних медіа — онлайн або друкованих, знаходяться поза законодавчим полем. Це створює певні ризики. Тому тему законодавчого врегулювання Телеграм треба вирішувати. Однак все це має бути засноване на стандартах, щодо свободи слова та плюралізму. Тому жодним чином не треба виводити питання регулювання платформи на рівень цензури. Вона жодним чином не припустима за виключенням питань окреслених у чинному законодавстві», — резюмує І. Чаленко.