Обстріл ДніпроГЕС: еколог розповів про наслідки

Якщо ДніпроГЕС не витримає, то ситуація може бути гіршою, ніж з Каховською ГЕС.

Обстріл Дніпрогес
Обстріл Дніпрогес

Про це в коментарі i-ua.tv заявив еколог В’ячеслав Потапенко.

" Є влучання у греблю ДніпроГЕС. Зокрема, у машинний зал. Тому перша та друга ГЕС перестали генерувати електроенергію. Хоча сьогодні загроза для прориву греблі поки не встановлена фахівцями. Що стосується забрудненням Дніпра нафтою, то затонув причалений корабель. З нього є витік нафтопродуктів та локальне забруднення акваторії Дніпра. Наразі вживаються заходи з знешкодження та локалізації. Це також локальна загроза. Однак, якщо продовжаться такі ж жорсткі обстріли, гребля може не витримати", — каже еколог.

За його словами, якщо Дніпрогес не витримає, то ситуація може бути гіршою, ніж з Каховською ГЕС.

«Тому що, ДніпроГЕС знаходиться суттєво вище. І це є загрозою для міста Запоріжжя. Там буде набагато гірше, як прорве греблю. Тобто буде набагато гірше, ніж в Херсоні. Адже частина Запоріжжя, зокрема, Хортиця, знаходиться нижче по Дніпру. Там є житлові будинки та підприємства. Це створює небезпеку, тому що Херсон був далеко від греблі, а тут прямо через декілька сотень метрів починається житлова забудова. Тому це потенційна небезпека», — підкреслює еколог.

Він нагадав, що світове товариство дуже мляво відреагувало на руйнування Каховської ГЕС.

«Хоча за документами це прирівнюється до ядерного вибуху та великої техногенної катастрофи. Були поодинокі заяви, ніяких реальних наслідків росія на собі не відчула, тому вони продовжують обстріли», — резюмує еколог.

Нагадаємо, що рашисти вдарили по дамбі найбільшої ГЕС в Україні- ДніпроГЕС у Запоріжжі. Виникла пожежа.