Експерт про заклик не бити по НПЗ рф — Україна має продовжувати це робити

Україна намацала болісне місце рф та має повне право продовжувати цю діяльність.

Експерт прокоментував заклик не бити по НПЗ рф
Експерт прокоментував заклик не бити по НПЗ рф

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Варто звернути увагу, що заява про заборону була опублікована у британському виданні. Відповідно це може бути такий собі спойлер для того, щоб викликати обґрунтоване обурення на США. Адже Україна, як країна жертва, має повне право бити по криничній інфраструктурі держави — агресора», — каже І. Чаленко.

За його словами, Україна намацала болісне місце рф та має повне право продовжувати діяльність.

«Важко сказати, що наразі є великі проблема з цінами на пальне всередині США, щоб заради цього гнати до України помічника Байдена. Адже за даними CNN, ціна на пальне зросла лише на 2 центи. Це пов’язано з резервами пального в США. Зокрема, це пов’язано з хуситами та їх діяльністю у Червоному морі. Є купа проблем, які формують вартість пального та нафти. Тому тема зменшення російської нафтопереробки означає, що росіянам доведеться продавати більше сирої нафти. Відповідно вартість на нафту буде знижуватися. Тому у цій ситуації побоювання США не мають жодного підґрунтя. Україна ж намацала болісне місце рф та має повне право продовжувати діяльність, яку вона робила», — зазначає І. Чаленко.

На його думку, сьогоднішня атака рф на Україну не є відповіддю на українську атаку на російські НПЗ.

«Це реакція на діяльність російських добровольчих сил, які зараз перебувають у Курській та Бєлгородській області. Про це сказали росіяни. Тому треба продовжувати подальшу атаку на російські НПЗ. Адже це українське право — захищати свій суверенітет та вживати симетричні кроки, які сьогодні нам доступні. Адже досі не ухвалена допомога від США та не передаються далекобійні ракети. Крім того, запізнюється інша допомога. Тому у цій ситуації Україна знаходить для себе найбільш ефективні засоби боротьби з рф», — каже І. Чаленко.

За його словами, Захід не буде забороняти Україні бити по російському НПЗ.

«У публічній сфері так точно. Це просто переведення стрілок. Адже якщо у США підніметься вартість бензину, то створюється враження, що такими методами намагаються знайти крайнього. В такому випадку Україну. Однак вона робить все, щоб завершити цю війну і зробити це на справедливих умовах. Ми вже зараз маємо підтримку та зміну балансу на європейських ринках. Ми бачимо рішення по європейському фонду миру — 5 млрд євро, також діють 8 профільних коаліцій і рамках Рамштайну. Тому допомога йде. А США, як би не намагалися пояснити затримку допомоги, все одно весь світ бачить, що це не гідна поведінка партнерів. На це дивляться в Ізраїлі, Південній Кореї, на Тайвані. На це дивиться весь світ. Тому не треба шукати причин, чому не надавати допомогу Україні», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що в США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру росії, попередивши, що удари безпілотників можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати дії у відповідь, повідомили три людини, знайомі з ходом переговорів. Неодноразові попередження з Вашингтона були надіслані високопосадовцям Служби державної безпеки України та Головного управління військової розвідки, розповіли співрозмовники виданню Financial Times.