Підвищення акцизу на паливо: експерт розповів, коли зростуть ціни на бензин

До літа 2024 року суттєвих коливань на паливному ринку не прогнозується. Однак ціни на бензин в Україні будуть зростати.

експерт розповів, коли в Україні зростуть ціни на бензин
експерт розповів, коли в Україні зростуть ціни на бензин

Про це в коментарі заявив доктор наук, експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

«Те, що Кабмін схвалив законопроєкт, ще не означає, що цей законопроєкт буде ухвалено. Якщо він буде ухвалений, то це станеться з 1 липня. Зараз березень, тому немає сенсу розповідати, якими будуть ціни в серпні. Адже остаточного рішення ще немає. Крім того, якщо навіть таке рішення буде, то воно набуде чинності лише після 1 липня. Тому давати прогнози на ціни на бензин та паливо можна буде лише у червні. Зараз для цього немає підстав», каже Г. Рябцев.

На його думку, законопроєкт про підвищення акцизу на паливо з’явився, тому що згідно з угодою Асоціації з ЄС, Україна взяла на себе зобов’язання, серед усього іншого, гармонізувати рівень акцизних податків на нафтопродукти.

«Гармонізація полягає у підвищенні до мінімального у Європейському союзі рівня», — підкреслив експерт.

За його словами, до літа 2024 року суттєвих коливань на паливному ринку не прогнозується.

«Нафтопродукти та нафта в Європі трошки подорожчали. Однак не настільки, щоб це було критично. Це лише декілька доларів на тонні. Якщо казати про курс нацвалюти, то Нацбанк поки його тримає. Тому, якщо НБУ не ухвалить рішення, щодо послаблення нацвалюти, суттєвих змін на рівні цін до літа не буде. Однак найближчі тижні може бути незначне зростання палива. Адже ми бачимо, що трейдери щотижнево підіймають ціни на декілька копійок. Це якраз зумовлено незначним подорожчанням нафтопродуктів на кордоні з Україною», — резюмує Г. Рябцев.

Нагадаємо, що уряд на засіданні схвалив законопроєкт, яким підвищується акциз на паливо. Далі він має пройти голосування у Раді.

Про це повідомив перший заступник голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.