В Україні в 2024 році можуть відбутися парламентські та президентські вибори — політолог

Через політичну кризу в країні в цьому році можуть відбутися парламентські та президентські вибори. Голосування може відбуватися у смартфоні.

Голосування може відбуватися у смартфоні
Голосування може відбуватися у смартфоні

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віталій Кулик.

«Ми зараз підходимо до важливого рубікону — великої політичної кризи. Багато напруги зійдеться в одній точці. Зокрема, напруга по місцевому самоврядуванню та центральною владою, напруга між бізнесом та владою, а також це парламентська криза, коли не вистачає голосів для ухвалення тих чи інших рішень. Також не нездатність Ради проголосувати за законопроєкти, які не передбачають корупційного чи лобістського гешефта. Тобто в цій ситуації їм доведеться якимось чином перезавантажувати владу. Зокрема, як шляхом перезапуску уряду, так і шляхом певної зміни конфігурації Верховної Ради. Однак всі ці ініціативи, навіть якщо будуть підтримані, вже будуть невчасними. Тому обійти питання виборів владній команді у цьому році буде дуже важко», — каже В. Кулик.

За його словами, криза буде так розгортатися, що в Офісі Президента можуть піти на вибори, якщо на фронті буде відносне зниження інтенсивності боїв.

«Однак при сильних бомбардуваннях та діях ДРГ говорити про вибори більш чим складно. Однак, як тільки ситуація на фронті стабілізується та інтенсивність бойових дій буде знижено, питання про перезапуск Ради або президентські вибори обов’язково виникне. Оскільки запит на вибори починає формуватися та чітко окреслюється. На Заході розуміють, що проводити вибори під час війни не зовсім правильно, але запит на перезапуск влади є достатньо серйозним. При цьому частина політичного класу хотіла б, що б це відбулося на рівні комітетів Верховної Ради. Однак це вже не допоможе. Тому, наскільки б критично не ставився до проведення виборів бачу, що всі інші можливості зняти політичну напряму в суспільстві та уникнути політичної кризи в травні, у владної команди все менше можливостей», — підкреслює В. Кулик.

Експерт не виключає проведення президентських та парламентських виборів у 2024 році.

«Така ймовірність є. Зокрема, в нас вже є досвід 2014 року, коли під час активних бойових дій в деяких округах відбувалися вибори. Там проголосувало 3 тисячі людей, а не 200 тисяч. Однак вибори були визнані дійсними», — каже В. Кулик.

На його думку, вибори будуть відбуватися за закритими партійними списками.

«Тобто вибори можуть бути навіть у смартфоні. В них можуть взяти участь люди, які перебувають на окупованих територіях або знаходяться за кордоном. Не виключаю, що для цього доведеться верифікуватися, залишивши цифровий підпис. В умовах посиленої мобілізації можливо це відштовхне частину громадян, але жінки та не військовозобов'язані зможуть долучитися до виборів», — резюмує політолог.

Раніше в «Слузі народу» пояснили чому вибори в Україні під час воєнного стану неможливі.