Під час війни комунальні тарифи можна опустити до нуля — експерт

Кабміну нічого не заважає опустити тарифи для населення до нуля і галузь буде працювати абсолютно нормально, коли її буде фінансувати держава.

Міністр енергетики не виключає підвищення тарифів на світло.
Міністр енергетики не виключає підвищення тарифів на світло.

Про це в коментарі заявив економічний експерт Юрій Гаврилечко.

«Для того, щоб не було підвищення тарифів на електроенергію, уряд має ухвалити відповідні рішення. А за поданням Мінекономіки, щодо того, які саме кроки необхідно зробити на період воєнного стану для того, щоб запобігти подібним речам. Адже Міненергетики не може самостійно встановлювати тарифи. Це взагалі не його завдання, бо воно не керує енергосистемою. А чому так відбувається — питання до голови уряду Шмигаля», — каже Ю. Гаврилечко.

На його думку, під час війни тарифи можна було опустити до нуля.

«Абсолютно всі тарифи на комунальні послуги можна знизити до нуля. Кабміну нічого не заважає їх опустити до нуля і галузь буде працювати абсолютно нормально, коли її буде фінансувати держава. А розмови про шалену інфляцію … Шановні, або у нас війна та йде певний розподіл критично важливих ресурсів, або продовжуємо жити за всіма правилами мирного часу. Не може бути так, що для людей війна, а для певних видів бізнесу війни немає. Так, бізнес має працювати з прибутком, але ж за рахунок чого? Однак, коли для населення готують підвищення тарифів, у нас що в країні збільшуються заробітні плати у всіх галузях? Крім того, шалено зростають споживчі ціни, а не на 5%, як про це заявляють у Держстаті. А не відповідність статистичних даних реальній інформації — це реальна проблема», — підкреслює Ю. Гаврилечко.

За його словами, для того, щоб в країні не було такої ситуації, економіка має бути переведена на воєнні рейки.

«В певних галузях має бути державне регулювання. Це один з можливих варіантів. А спроби перекласти все на споживачів не призводять до того, що ситуація буде виправлятися. На жаль, війна продовжується і це не останні обстріли інфраструктури. Тому не впевнений, що підвищення тарифі на світло покращить ситуацію в енергетичній галузі», — резюмує Ю. Гаврилечко.

Нагадаємо, що Міністр енергетики Герман Галущенко на тлі недавніх обстрілів об'єктів енергетики не виключає підвищення тарифів на світло. Проте наразі немає рішень щодо перегляду тарифів. Про це він повідомив під час брифінгу