Україна після війни може оголосити дефолт — експерт

Не може країна, яка потерпає від війни на своїй території, обслуговувати держборг, як у мирний час.

За два роки війни держборг України зріс більш ніж наполовину.
За два роки війни держборг України зріс більш ніж наполовину.

Про це в коментарі i-ua.tv заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Не дивлячись на те, що Україна потерпає від масштабних воєнних дій на своїй території, країна продовжує виконувати свої боргові зобов’язання. Тобто Україна від них не відмовляється та не ставить питання про списання частини чи повністю державного боргу. Це говорить, що Україна не дивлячись на війну виконує свої міжнародні та фінансові зобов’язання в міру можливостей. А питання реструктуризації державного боргу в будь-якому випадку є актуальним. Адже не може країна, яка потерпає від війни на своїй території обслуговувати держборг, як у мирний час. Війна витягує на себе більшість бюджетних ресурсів. Тому в бюджеті все менше залишається коштів для обслуговування держборгу», — каже А. Новак.

На його думку, Україна після війни може оголосити дефолт.

«Це найпростіший варіант. І це у всьому світі сприйметься нормально. Адже наша країна потерпала від масштабної війни та величезних економічних втрат. Другий варіант — списання частини держборгу та реструктуризацій його частини, що цілком реально, а можливо і всього держборгу. Ще один варіант — використання арештованих російських активів для обслуговування держборгу. В будь-якому випадку ніхто не буде змушувати Україну обслуговувати держборг, як у мирний час. Адже світ розуміє, що війна завдає не тільки людських, а й матеріально- технічних та економічних втрат. Тому після війни будь-якій країні необхідне певний час, щоб відновити економіку. Тільки після цього можна розраховувати, що Україна, як у мирний час зможе виконувати свої боргові зобов’язання», — резюмує А. Новак.

Нагадаємо, що за два роки повномаштабної війни держборг України зріс більш ніж наполовину. Станом на 29 лютого 2024 року державний та гарантований державою борг становив 5 490,1 млрд грн або $ 143,7 млрд. Основний приріст зумовлений залученням зовнішніх офіційних пільгових кредитів.

Про це повідомив голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

У лютому величина державного боргу у гривні майже не змінилася, тоді як у валюті продовжувала скорочуватися. Різна спрямованість тенденцій пояснюється насамперед невеликою девальвацією (зниженням) офіційного курсу гривні з 37,87 до 38,21 грн/дол. відповідно на кінець січня та лютого, пояснив Гетманцев.