У ЗСУ зменшили запит щодо мобілізації — 500 тисяч людей вже не треба: подробиці

Командування Збройних сил України «суттєво зменшило» кількість людей, яких необхідно мобілізувати, після перегляду внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу.

У ЗСУ зменшили запит щодо мобілізації
У ЗСУ зменшили запит щодо мобілізації

Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в інтерв'ю.

«Наразі ми переглядаємо чисельність певних частин, які не беруть участі у бойових діях, на підставі аудиту їхньої діяльності. Це дало нам змогу вивільнити тисячі військовослужбовців і спрямувати їх до бойових частин», — сказав Сирський.

Водночас він закликав «утримуватися від крайнощів», адже особовий склад, який не бере участі у бойових діях, але забезпечує бойові підрозділи, виконує «не менш важливу частину роботи». Йдеться про систему забезпечення військ продовольством і боєприпасами, про ремонтні підрозділи, про медичні заклади тощо.

«Та війна, яку ми вимушені вести проти російських загарбників, — це війна на виснаження, війна логістики. Тож значення ефективності тилових підрозділів не можна недооцінювати… Ці люди роблять свій внесок в ефективність бойових дій», — сказав головнокомандувач.

Він також додав, що військові виснажуються фізично й психологічно, особливо в умовах бойових дій. Ті, хто прийшов до ТЦК у лютому 2022 року, потребують відпочинку та лікування.

«Достатньо згадати, що бойова 110 бригада була задіяна на Авдіївському напрямку від початку повномасштабного вторгнення. Їм треба відновитися і відпочити, і це — об’єктивна необхідність. І таких частин чимало», — сказав Сирський.

Що передувало?

Президент Володимир Зеленський наприкінці грудня заявив, що Генштаб та тодішній головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний пропонували для контрнаступальних дій мобілізувати до 400−500 тисяч людей.

Сам президент заявив, що йому «потрібно більше аргументів для того, щоби підтримувати цей напрямок», а також «конкретний» план, як відбуватимуться ротації та надаватимуться відпустки.

Валерій Залужний відповів, що військове командування «якимось окремим форматом, окремим заходом безпосередньо на Кабмін чи Раду» не робило запитів «на якісь там цифри» щодо мобілізації. Натомість на постійній основі формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс.