Чому в Тайвані заявили, що допомога США Україні має вирішальний вплив на стримування Китаю

Влада Тайваню розуміє, що вони знаходяться в одному човні з Україною.

Джозеф Ву
Джозеф Ву

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«В Палаті представників вирішується не лише підтримка Україна, а й інших союзників та партнерів США. В тому числі підтримка невизнаного Тайваню. Тому Тайвань в одному човні з Україною. Не дивлячись на те, що Київ не визнав незалежність Тайваню, він надає Україні серйозну гуманітарну допомогу. Днями передали десятки авто для наших військових. Плюс заява Тайваню є підтвердженням того факту, що питання виділення допомоги Україні з боку США — маркер для союзників по всьому світу. Всі дійсно спостерігають за тим, що відбувається. Наскільки США може дотримуватися ролі захисника демократії чи навпаки, Вашингтон буде скочуватися у внутрішні проблеми та ізолюватися й таким чином дестабілізувати ситуацію з підтримки демократичних режимів у світі», — каже політолог.

За його словами, палатою представників США йде лобіювання допомоги Україні.

«Чи це буде 60 млрд або у зміненому вигляді, сьогодні не принципово. Головне, щоб це рішення було прийнято. Зеленський прямо заявив, що готується наступ росіян, тому не треба баритися з американською допомогою. Це розуміють всі держави у світі, в тому числі такі, як Тайвань і тому допомагають своєю підтримкою, що може пришвидшити виділення допомоги Україні від США, як один із факторів. Однак це звичайно не основний елемент. Для американської політики підтримка Тайваню об’єднує дві партії і такі заклики з боку Тайваню, зможуть хоча б декілька конгресменів простимулювати до більш активних дій. Ця підтримка дійсна важлива, а ми маємо забезпечити кумулятивний ефект, щоб пришвидшити розгляд бюджетного запити у палаті представників. Адже час грає проти нас. І це реальність, яку мають усвідомити у всіх частинах нашої планети. В тому числі в Північній Америці», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Джозеф Ву, міністр закордонних справ Тайваню, заявив у четвер, що відмова США від допомоги Україні призведе до посилення позиції Китаю і вплине на його рішення вдертися у Тайвань. Як пише The New York Times, Ву зазначив. що перемога Росії підштовхне Китай у його агресії проти Тайваню та посилить пропаганду з Пекіна про те, що Сполучені Штати є ненадійним партнером.