Чому ІДІЛ атакує рф і до чого це призведе — відповідь політолога

росію очікує нова хвиля терактів. А фсб починає втрачати контроль над Кавказом.

Чому ІДІЛ атакує рф?
Чому ІДІЛ атакує рф?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«В українському інформаційному полі багато чого залишається поза увагою наших ЗМІ. Зокрема те, що не стосується України. Тому ІДІЛ не тільки зараз атакує рф. Ще до повномасштабної війни в Україні, ІДІЛ намагався влаштувати теракти на території рф. Просто до Крокус Сіті Холу не було таких успішних реалізацій терактів. А зараз ці операції стають успішними, тому що російська влада кинула значні сили на придушення невдоволених. Тобто переключила значну частину сил замість протистояння терористичній загрозі на придушення невдоволених та виправляння їх на окуповані українські території для покори росії. Плюс ми бачимо, що на північному Кавказі російська влада пропустила багато речей. Там час від часу знешкоджують терористів. Тобто фсб починає втрачати контроль над Кавказом. Зокрема, над релігійними та екстремістськими угрупованнями», — каже В. Воля.

За його прогнозами, теракти в рф продовжуватимуться.

«Час від часу росіяни затримували ісламські групи, які рухалися центральною Азією через Казахстан. Тому теракти в рф продовжуватимуться. Адже в ІДІЛ зараз побачили можливості для проведення та реалізації терактів. Це дає підстави планувати нові та переконати путіна, що це не Україна або США, а саме ІДІЛ здійснює такі теракти. Тому найближчими місяцями в рф можна очікувати чергового теракту. Тобто путін провокує ІДІЛ довести, що це саме вони стоять за терактами», — підкреслює В. Воля.

При цьому він зазначив, що мусульманських протестів в рф не буде. Однак Кавказ більш вразливий до появи різних прихованих радикальних ісламських груп. Зокрема, ІДІЛ.

«Ці групи виступають проти російської влади. У північному Кавказі створюється ґрунт для радикалізації, зокрема, через релігійні заяви та ісламські лозунги Кадирова. Тому там багато різних ісламських радикальних мереж, які приховані від влади. Така лінія Кадирова допомагає створенню психологічного підґрунтя для утворення екстремістських груп та мереж, які виступають проти російської влади», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що терористична організація «Ісламська держава» висміяла владу росії через те, що москва звинувачує Київ в організації теракту у підмосковному «Крокус Сіті Холі» 22 березня.