Розміщення підстанцій під землею розтягнеться на роки — експерт

Розміщення підстанцій у підземних бункерах може зайняти десятки років. Адже будівництво однієї підстанції під землею триватиме близько року.

Будівництво однієї підстанції під землею триватиме близько року
Будівництво однієї підстанції під землею триватиме близько року

Про це i-ua.tv заявив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«У нас порядку десяти ключових підстанцій, а будівництво однієї підстанції під землею триватиме близько року. Тож можете прорахувати, який це масштаб роботи. Адже щоб реалізувати такі об’єкти під землею, треба багато часу та коштів. Вартість такого будівництва буде значно вища. Також це потребує правильного підходу. Зокрема, треба прораховувати ґрунтові води та структуру ґрунту. Бо не в кожній області можна це зробити. Наприклад, такий проєкт намагалися втілити у Вінницькій області, однак унеможливило це зробити — ґрунтові води. Тому робочий режим часто може вносити конструктивні зміни під час будівництва. До речі, в Укренерго з’явилися подібні думки минулого року. Однак це стосується лише енергостанцій. Адже теплоелектростанції під землю не сховаєш. Це не реалістично», — каже Юрій Корольчук.

На його думку, теплоелектростанції максимально треба захищати системами ППО. Адже укриття не захищає від прямого влучання ракет.

«А над електростанціями можна будувати повноцінні бетонні саркофаги, на кшталт Чорнобильської АЕС. Все залежатиме від бетону та конструкцій для того, щоб їх не розбили. На сьогодні по всій країні, на 24 підстанціях, зробили лише 30% укриттів. Це довготривалий процес. Крім того, укриття, які були зроблені, захистять лише від уламків, а не від прямого влучання», — резюмує Юрій Корольчук.

Своєю чергою, військові експерти зазначають, що Україна має поновити виробництво далекобійних ракет та бити по всім енергооб'єктам рф, щоб припинити терор українських міст.