Чи підтримає Китай Францію стосовно війни в Україні — відповідь експерта

Президент Франції Е. Макрон, звертаючись до Китаю, знає що Пекін промовчить. Він провокує Китай і правильно робить.

Е. Макрон та Сі Цзіньпін
Е. Макрон та Сі Цзіньпін

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віктор Небоженко.

«Париж очікує від Китаю „чітких повідомлень“ рф щодо її війни в Україні. Однак нічого з цього не вийде. Однак, те що робить Франція для України досить важливо для Європи. Адже вона хоче знати, яка роль Пекіну в україно- російській війни. А Китай відмовляється чітко висловитися. Тому дуже важливо, що є таке звернення. Якщо воно буде проігнороване Пекіном, то це покаже, що Китай займає позицію по підтримці рф, а не Європи чи України», — каже В. Небоженко.

На його думку, Франція не зможе переконати Китай стати на бік України.

«У Китаю позиція — проводити гібридну могутність, коли вони не примо приймають учать у тих чи інших операціях. Якщо Китай залишитися байдужим до закликів Франції — дуже вадливо для Європи. Адже ЄС потрібно виробити позицію до Китаю. Не варто забувати, що Європа є великим ринком, куди йдуть товари з Китаю. Тому президент Франції Макрон, звертаючись до Китаю, знає що він промовчить. Однак це буде чіткий сигнал для європейської столиці. Це дуже важливо. Макрон провокує Китай і правильно робить», — каже політолог.

На його думку, навряд чи кількість товарів, які Китай постачає до Європи зменшиться, однак така позиція Китаю, щодо війни в Україні, може завадити Пекіну розширювати ринки збиту.

«Це буде створювати складнощі для розширення, а Китаю це дуже важливо. Він зрозумів неповноцінність свого статусу, як великого заводу чи глобальної майстерні. Своєю чергою, Європа, особливо Німеччина, дуже сильно пов’язана з Китаєм. Адже буда ідея поєднати Китай, Німеччину та росію в єдиний антиамериканський міст», — підкреслює В. Небоженко.

Резюмуючи, політолог заявив, що заява Парижу про очікування від Китаю «чітких повідомлень» рф щодо її війни в Україні, не викличе у Китаю великого інтересу.

«Однак це дозволить західним країнам посилити ставлення до Китаю, як до проросійської держави», — резюмує В. Небоженко.

Нагадаємо, що Париж очікує, що Китай надішле «чіткі повідомлення» росії щодо її війни в Україні, заявив французький міністр закордонних справ Стефан Сежурне після зустрічі зі своїм колегою в Пекіні.