московити давно переплюнули Гітлера — суддя Конституційного Суду у відставці

московити давно переплюнули пропаганду німецького диктатора Адольфа Гітлера. І хоча московська пропаганда обзивала всіх німців фашистами, вони ніколи не були фашистами.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«В основі націоналізму та україноцентризму лежить спочатку базове слово патріотизм. А це багатогранне явище. Він може буди національним, містячковий, корпоративним, або взагалі мікро. А коли патріотизм став поєднуватися з нацією — це націоналізм в позитивному розумінні. А націоналізм - це традиції, що пов’язані з філософією, побитом, етносом, людьми, які були провідниками цієї нації та зробили її рекламу. Зокрема, в науці та різних видах культури й мистецтва. Тобто навіть розколота нація об’єднувалася на патріотизмі. Нагадаю, що Італія та Греція були розколоті. А чому ми захоплюємося Грецією? Адже з усіх грецьких держав за боротьбу з персами виступили лише спартанці, а всі інші втекли. Тому в розмінні націоналізму нічого поганого немає», — каже В. Шишкін.

На його думку, завдяки продуктивним земельним відносинам, що пов’язані з виробництвом товару, і створювалися нації. Зокрема, італійська, французька, польська, і так далі.

«Націоналізм по всім аспектам говорить, що моя нація для мене є хорошою. Однак націоналізм не говорить, що інша нація є поганою та її треба знешкоджувати чи пригнічувати. Тому націоналізм відрізається від нацизму та фашизму. І хоча московська пропаганда обзивала всіх німців фашистами, вони ніколи не були фашистами. Однак нацизм має бути засуджено. Тому ні в якому випадку не можна ставити на один щабель націоналізм та нацизм. А московити давно переплюнули одних з найсерйозніших маніпулянтів - Геббельса та Гітлера. Адже Гітлер ніколи не говорив, що Польща на них напала. Своєю чергою московити кажуть, що українці винні в тому, що росія на них напала. А також ми напали на Донбас. Тому Гітлерівська та Геббельська пропаганда тихо курить у стороні», — підкреслює В. Шишкін.