Чому в НАТО та ЄС немає спільної стратегії щодо рф та війни в Україні - відповів політолог

Не варто чекати об’єднання НАТО та ЄС відносно допомоги та переговорів, щодо війни в Україні через різні позиції урядів.

Мають бути механізми підтримки України та реальна політика
Мають бути механізми підтримки України та реальна політика

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Захід не диктує Україні умови мирних переговорів. Можливо це роблять окремі політики. Про умови шляхом перемовин говорили представники Угорщини, Словаччини і можливо ще якісь окремі представники. Однак основні партери умов для перемовин та завершення війни не озвучують. Вони кажуть, що будуть підтримувати Україну. А що стосується стратегії, то очевидно її немає. Нічого дивного, бо ЄС складається з різних держав з різними позиціями, так само, як і НАТО. У кожної країни своє бачення про війну в Україні, тому і консенсусу щодо спільної стратегії немає. Однак її не може бути через ставлення різне ставлення до війни», — каже В. Воля.

На його думку, не варто чекати спільної стратегії від ЄС та НАТО, щодо рф, адже всі ці держави по-різному ставляться до війни в Україні. Зокрема, через різність позицій урядів.

«Не можна, щось об’єднати, якщо воно не об’єднується. Тому не варто чекати об’єднання НАТО та ЄС відносно допомоги та переговорів, щодо війни в Україні. Зокрема, на яких умовах Київ має завершити війну. Мають бути механізми підтримки України та реальна політика. Якщо зміняться політичні реалії або позиції урядів, зокрема, Угорщини та Словаччини, тоді будуть інші обставини і можна буде говорити про спробу знайти спільні стратегії. Тоді можуть бути спільні підходи з урахуванням нових обставин. Поки що Орбан сидить при владі. Також при владі Фіцо. Крім того, в ЄС нейтральна Австрія, яка не надає допомогу Україні», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що в НАТО та ЄС наразі немає дебатів про спільну стратегію щодо Росії. Ця дискусія мала б охоплювати шляхи, як саме має закінчитися війна в Україні. Про журналістам в Брюсселі міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.