Справа Шила може розвалитися, або він втече — правозахисник

Справа ексрадника Офісу Президента Артема Шила, який донедавна очолював департамент СБУ з розслідування справ проти бізнесу, та був затриманий співробітниками НАБУ, може розвалитися в суді завдяки його поручителям.

Артем Шило
Артем Шило

Про це в коментарі i-ua.tv заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«Як правило, якщо справа резонансна, та набула розголосу, то підозрюваних відпускають під заставу. Після чого підозрювані або тікають за кордон або ховаються. Однак зараз з України нікого не випускають (чоловіків призовного віку — ред.), тому Шило не може просто так зникнути. Крім того, слід розібратися чому внесли заставу в 30 мільйонів гривень. Чому внесли саме таку суму, а не „1 гривню“. Значить знали, що у Шила або його поручителів є такі кошти. Тобто, значить вони знають, скільки було вкрадено грошей. Крім того, питання, куди насправді підуть ці гроші? Чи дійсно на рахунок ВАКС», — каже правозахисник.

За його словами, до справи А. Шила дуже багато питань. Зокрема, що проти його адвоката також відкрито провадження і кого підозрюють у корупції. Крім того, в ЗМІ вже почали з’являтися публікації, які виправдовують Шила, щоб розвалити його справу в суді.

«Мільйоні застави мають йти на рахунки громади, а не на приватні рахунки. Хоча українцям кажуть, що кошти йдуть на рахунок суду. Можна згадати справу діамантових прокурорів. А куди поділися всі гроші, досі ніхто не може сказати. А потім ці діаманти опинилися у колишнього голови управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України Андрія Наумова, якому дозволив втекти з країни ексголова СБУ Іван Баканов. А чому Баканова досі не притягнули до кримінальної відповідальності? А якщо зло не покаране, то в країні і далі продовжується корупція. І корупціонери покривають один одного», — каже правозахисник.

За його словами, А. Шило, є військовозобов’язаним тому має захищати країну від ворога на передовій, а не відсуджуватися в тилу.

«Якщо ж Шило спробує втекти з країни, то можна буде вийти на осіб, які його прикривають. І всі, хто намагатиметься розвалити його справу та прикривати його незаконні дії, мають нести за це відповідальність, бо є співучасниками злочину», — резюмує Д. Павліченко.

Нагадаємо, що 2 квітня Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура викрили організовану групу на чолі з ексрадником Офісу президента А. Шила. Діяльність групи призвела до заволодіння 94,8 млн грн Укрзалізниці при закупівлі трансформаторів.

Варто зазначити, що сьогодні за колишнього радника Офісу президента України Артема Шила внесли 30 мільйонів гривень застави. Після чого в ЗМІ з'явилися публікації, що справа проти нього виглядає сумнівною через невідповідності в доказах і підозри в тому, що вона була організована його впливовими ворогами.