Рейтинг Зеленського знизився на 20% через корупцію та війну — політолог

Рейтинг президент Володимира Зеленського за останні 5 місяців знизився на 20% через корупцію та війну.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віталій Кулик.

" Зеленський вже 5 років на посаді. За цей час можна втомитися від президента. Крім того, на час президентства Зеленського випав складний період. Це і повномасштабне вторгнення, жертви, складна геополітична ситуація й корупція. Зеленський приходив до влади з великим електоральним потенціалом. Війну він починав з великим кредитом довіри. Він тримається в нього до останнього часу по інерції. Адже певна частина виборців будуть за нього голосувати. Однак є певна невідповідність обіцянок та тієї програми, з якою Зеленський перемагав. Зокрема, проблема з реалізацією. Це пов’язано меншою мірою з війною та більшою мірою з корупцією. Соціально економічними проблемами, відсутністю перспектив майбутнього, неефективністю державного апарату", — каже політолог.

За його словами, основна проблема — відсутність довіри до держави та президента через несправедливість.

«Це пов’язано з мобілізацією, способом ведення війни та економічними процесами. А також з точки зору корупційних скандалів, які поширюються в різних секторах. Всі вони сходяться на владну вертикаль. А неможливість влади приборкати цю корупцію, накладається на зниження рейтингів президента. В кінцевому випадку, це зі свого боку накладається на потужну політичну кризу, яку ми очікуємо в квітні- травні. Коли в одній точці зійдеться багато ліній напруги, пов’язаної з відносинами бізнесу та влади. Також ліній напруги між місцевим самоврядуванням та центральною владою, а також лінією напруги у самому парламенті, де назріває парламентська криза. Адже немає голосів для прийняття важливих політичних рішень», — підкреслює В. Кулик.

Наразі за його словами, політична сила Зеленського не є такою монолітною, як на момент його приходу до влади.

«Монобільшість тріщіть по швах. Це не лише про Верховну Раду, а і про місцеві ради також. Крім того, ситуація на фронті не обнадійлива і це потребує непопулярних рішень. Влада з ними запізнюється, адже озирається на рейтинги. А це навпаки шкодить рейтингу президента. На це штучно накладається питання легітимності Зеленського та питання втоми. А також питання неправильних кадрових призначень, відсутність системних показників у боротьбі з корупцією, проблеми економічного характеру, підірвана енергетика. Все це потужний виклик для президента і його рейтинг може впасти ще більше. Подолати це Зеленському буде вкрай важко. Кадрові ротації не викликують захвату у виборців та не призведуть до перезавантаження рейтингу чи зростання довіри до президента», — резюмує В. Зеленський.

Нагадаємо, що згідно з опитуванням, протягом 5 місяців кількість громадян, які схвалюють діяльність президента Володимира Зеленського, знизилася з 42% до 22%.