Через знищення рф 80% українських ТЕЦ зима буде надскладною — експерт

Відключення світла по всій країні будуть тривати від 5 до 12 годин.

Українцям слід готуватися до відключення світла
Українцям слід готуватися до відключення світла

Про це в коментарі заявив експерт з питань у сфері енергетики та ЖКГ Олег Попенко.

«Зруйновано 80% генерації ДТЕК. Це маневрова генерація. Це означає, що ми не зможемо покривати пікові навантаження в певні часи доби. Тобто будуть відключення світла. До речі, вони вже почалися в різних областях. Також постійні відключення світла очікуються у Харківській області і влітку і взимку. На жаль, відновити швидко ТЕЦ не вдасться. На це потрібно кілька років. Запасу потужностей в нас немає, тому українцям варто готуватися до довготривалих відключень світла. Від 5- 12 годин», — каже О. Попенко.

За його словами, підвищення тарифів на електроенергію не вирішить ситуації з руйнуванням ТЕЦ та їх відновленням.

" Це не як не виправить ситуацію, яка склалася в енергетичному секторі. Для вирішення питання треба будувати нові ТЕЦ та ТЕС. Як один з варіантів в уряді зараз розглядається питання розподільчої генерації будівництва невеличких потужностей по 20−30 мегават, які буде вкрай складно зруйнувати. Однак зробити за пів року буде складно. Адже треба побудувати таких 40 ТЕС. Або хоча б кілька десятків ТЕС та ТЕЦ. Їх можливо збудувати за 1,5- 3 роки. Тому наступна зима буде надскладною", — резюмує О. Попенко.

Нагадаємо, що за словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, росія знищила 80% ТЕЦ України за останні тижні через продовження енергетичного терору та ракетних ударів по енергетичних об'єктах.