Смарт- мобілізація в два кліки: немає жодної гарантії, що людина не опиниться в окопі — військовий

Людину можуть записати дронщиком або гранатометником. Однак проблеми з’являються, коли людина потрапляє на передову.

смарт- мобілізація в два кліки запрацює в Україні
смарт- мобілізація в два кліки запрацює в Україні

Про це в коментарі заявив командира групи спецназу ЗСУ, снайпер Костянтин Прошинський.

«По цьому пункту як раз був спір. Наскільки це відповідає Конституції. Зокрема, це буде це добровільно чи примусово. Поки це питання не вирішено. Проблема не в тому, що люди не йдуть у рекрутингові центри, і не втому, ким доброволець себе запише. Людину можуть записати дронщиком або гранатометником. Однак проблеми з’являються, коли людина потрапляє на передову. Адже не всі командири готові використовувати людей по обраним ними спеціальностям. Немає жодної гарантії, що людина не опиниться в окопі, або не стане штурмовиком, навіть, якщо записалася дронщиком, пройшла дороговартісні курси навчання, ставши гарним спеціалістом. Адже зараз дуже багато випадків, коли військових використовують не за профілем. Тому питання не в тому, як записатися, а як зробити так, щоб командири підрозділів, дійсно цього дотримувалися. Зрозуміло, що на них можна подати скаргу, однак ніхто з військових цим займатися не буде. Тому що розуміють, що можуть бути певні наслідки», — каже військовий.

За його словами, треба змінювати не підхід до мобілізації в два або три кліки, а всю систему на полі бою.

«Це потрібно для того, щоб командири реально використовували цю систему. Для цього варто зрозуміти, що для військових закон це устав ЗСУ. Тому в нього треба внести зміни, щодо неможливості командирів ставити по штату військових певної спеціальності на абсолютно іншу. Також треба вносити зміни до закону про ЗСУ, який було прийнято у 1998 році, коли в нас майже не було армії. В нас була невелика армія строковиків та кадрові військові. Наразі ситуація кардинально змінилася. В ЗСУ перебуває понад 1 млн людей. Велика частина з яких не є кадровими військовими.

Це цивільні особи, які прийшли до лав ЗСУ, а ми досі працюємо за законами 1998 року. Тому в цей закон треба вносити зміни, згідно з тими умовами та вимогами, в яких ми знаходимося зараз, під час повномасштабної війни", — резюмує снайпер Костянтин Прошинський.

Нагадаємо, що Україна планує впровадити систему смарт-мобілізації як наступний крок після цифровізації військового обліку.