Президентські вибори у Словаччині: чого чекати Україні

Україні треба наводити мости з новим президентом Словаччини Петером Пеллегріні.

Петер Пеллегріні
Петер Пеллегріні

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Не сказав би що Петер Пеллегріні це пророcійський кандидат. Він окремий політик, який свого часу відпочковався від Роберта Фіцо. Торік вони створили коаліцію, де словацький Голос зайняв своє місце. Пеллегріні очолив словацький парламент, в якості спікера. Пеллегріні за своїм характером більш проєвропейський політик. Тобто він трохи відцентровує політику Фіцо, однак не можна вважати Пеллегріні опонентом. Однак говорити, що курс нинішньої Словаччини зазначає додаткового розвороту, я б не став. Тому що попередня президент Словаччини після перемоги Фіцо на парламентських виборах втратила свій вплив», — каже І. Чаленко.

На його думку, на словах Словаччина вторить Угорщині, але з точки зору політичної співпраці Братислава не ставила Україні палки в колеса в частині європейської інтеграції.

«Тому треба наводити мости з новим президентом Словаччини. Це великий сигнал з точки зору, що влада у Словаччині консолідується. Цікаве питання, чи поглине Роберт Фіцо молодшого партнера по коаліції. Адже Пеллегріні, коли буде ставати президентом, позбавиться партійного квитка. Є ризик, що „Голос“ через молодшого партнера, може просто посилити Фіцо. Відповідно за таких умов, є загроза збільшення влади прем’єр- міністра і це вже дійсно може загрожувати Україні. Адже Фіцо за своїми поглядами є більш радикальним за Пеллегріні, який в нинішній ситуації буде відігравати другу скрипку. Звісно Іван Корчок з погляду проукраїнських поглядів безумовно був би більш сприятливим президентом для України, але з Пеллегріні теж треба наводити мости», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що у другому турі президентських виборів у Словаччині переміг Петер Пеллегріні, набравши 53,12% голосів після оброблення 100% бюлетенів.