Ми стали заручниками — військовий про виключення демобілізації з закону про мобілізацію

Бійці сподівалися, що норми про демобілізацію залишать. Наразі ми стали заручниками ситуації, особливо добровольці, які пішли з перших днів на війну.

На фронт треба відправляти військових пенсіонерів призивного віку
На фронт треба відправляти військових пенсіонерів призивного віку

Про це в коментарі i-ua.tv заявив командир групи спецназу ЗСУ, снайпер Костянтин Прошинський.

«Військові розуміли, що навряд чи закон о демобілізації буде прийнято так, як ми цього хотіли. Адже ми знали, що для цього має бути мінімум 36 місяців служби. Це було зрозуміло з розгляду законопроєкту у комітетах Верховної Ради. Тому ми були до цього готові і це не вплине на моральний дух бійців. Однак сподівалися, що норми про демобілізацію залишать. На жаль, вчорашня заява Міноборони про підготовку окремого законопроєкту про демобілізацію, для нас нічого не змінює. Тим паче це дуже дивний збіг, бо це термін збігається з президентськими виборами у США», — каже військовий.

Він нагадав, що з початком повномасштабного вторгнення рф в Україну, в основному на фронті воюють одні й ті ж самі батальйони та бригади.

«Міняються тільки фронтами або додаються нові бійці. Однак старих бійців нікуди не виводять. Немає ротацій. Хоча для нас важлива не тільки демобілізація, а й ротації. Ми розуміємо, що немає кому воювати. Тому ми стали заручниками ситуації, особливо добровольці, які пішли з перших днів на війну. Нам потрібен законопроєкт про ротації, щоб військові могли відпочити. В такому разі ефект буде набагато кращим», — зазначає військовий.

На його думку, на фронт треба відправляти військових пенсіонерів призовного віку, які підходять до служби в ЗСУ за станом здоров’я.

«Вони мають бути мобілізовані в першу чергу. Щодо мобілізації правоохоронців, треба встановити, скільки населення залишилося в країні. Адже згідно з міжнародними нормами має бути певна цифра поліцейських на 10 тисяч населення. Вже від цього треба відштовхуватися. Не варто забувати, що ситуація в країні дуже сильно загострилася через різні законопроєкти. Також з фронту приходять військові після контузій та поранень з ПТСР, які в тилу нікому не потрібні. Тому перед відправкою правоохоронців на передову, треба провести чіткі розрахунки, скільки їх має залишатися в тилу», — резюмує Костянтин Прошинський.

Нагадаємо, що сьогодні Рада прийняла закон про мобілізацію. З документа були виключені норми про демобілізацію. Однак залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю, а також демобілізація у зв’язку зі звільненням з полону (якщо військовослужбовець не висловлює бажання продовжити службу).