«Центренерго» втратило 100% генерації: до чого готуватися українцям?

Тривали відключення світла по всій країні або аварійні ситуації на АЕС. Саме на це розраховують рашисти, руйнуючи обстрілами українські ТЕС та ТЕЦ.

Українців чекають тривалі відключення світла
Українців чекають тривалі відключення світла

Про це i-ua.tv заявив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«росіяни і далі б’ють по маневровій генерації. В першу чергу по ТЕЦ та ТЕС. Це створює проблеми з електроенергією. Тобто в ранкові та вечірні пікові періоди відбуваються коливання, бо немає де виробляти необхідну кількість електроенергії. Також буде додаткове навантаження на мережі влітку через високу температуру та взимку через низьку температуру, адже виникає дефіцит електроенергії. Тому для того, щоб його позбуватися будуть віялові відключення електроенергії. Влітку ми це точно побачимо», — каже Ю. Корольчук.

За його словами, після знищення Трипільської ТЕС, найбільше постраждають регіони. Зокрема, Житомирська, Черкаська та Київська область.

«Київ менш залежний від Трипільської ТЕС. В нього є своя генерація, а також він бере електроенергію від Рівненської АЕС. Стосовно обсягів пошкодження, то десь 500 мегаватів не вдасться відновити найближчим часом. На цю осінь зиму, планували відновити десь 2000- 2500 тисяч мегаватів. Тепер до цього додається ще 500 мегаватів через руйнацію Трипільської ТЕС. При цьому, що в нас вже був дефіцит та не вистачало десь 2000 мегаватів. Тому дефіцит електроенергії взимку виросте до 4000−4500 мегават. Це дуже велика цифра. Тому українцям слід готуватися до тривалих відключень електроенергії, навіть за умов теплої зими», — зазначає Ю. Корольчук.

За його словами, рашисти не б’ють по АЕС, тому що це об’єкт атомної електростанції, що викличе великий резонанс на Заході та у всьому світі.

«в рф це розуміють, тому знищують ТЕС, ТЕЦ та ГЕС. Тому перед владою та Енергоатомом тепер стоїть вибір або закривати потреби населення й промисловості та збільшувати потужність АЕС в періоди піків, або маневрувати ними, що призведе до аварійних ситуацій, бо вони не спроєктований для цього, або вимикати від електроенергії підприємства та населення. Можливо це така ціль росіян, щоб українці самостійно розхитали свої АЕС. Якщо ж будуть масові відключення підприємств, то це втрати для економіки», — резюмує Ю. Корольчук.

Нагадаємо, що сьогодні внаслідок ракетного обстрілу була зруйнована Трипільська ТЕС. А в ПАТ «Центренерго» заявили, що втрачено 100%генерації.