Хто штовхає Україну до заморозки війни та чи вдасться це зробити — відповів політолог

Туреччина запропонувала провести референдум на всіх окупованих територіях та заморозити війну, щоб нагадати про себе та пропіаритися.

Туреччина запропонувала провести референдум на всіх окупованих територіях
Туреччина запропонувала провести референдум на всіх окупованих територіях

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Щодо турецької позиції. Туреччина вирішила нагадати про себе та попіаритися. Однак це лише позиція турецької влади, так само, як і китайської чи будь-якої іншої, яка запропонувала своє бачення. Однак це не означає, що це буде прийнятно для України. Це швидше лише заява Турецької влади про мирний план. Не більше того. «, — каже В. Воля.

На питання, а чи не штовхають західні союзники до перемовин з рф, не надаючи необхідну допомогу, політолог відповів наступне.

«До такої війни ніхто не готувався. А головна проблема в тому, що трампісти блокують виділення допомоги Україні в Конгресі. Якщо допомога буде проголосована, то ситуація суттєво покращиться. Тобто це і літаки, і боєприпаси, і системи ППО. На жаль, трампісти граються у затягування. І це грає на руку путіну, завдяки чому він отримує військові успіхи на території України», — підкреслює політолог.

Він не виключає, що такі дії можуть свідчити, що Дональд Трамп розраховує на капітуляцію України ще до того, як він стане президентом для того, щоб спробувати посадити Київ та москву за стіл переговорів. Однак це в нього навряд чи вийде.

«Ідея Трампа посадити росію та Україну за стіл перемовин не нова. Кандидат у президенти США вже багато разів казав, що потрібні переговори. Однак ідея Трампа можу бути дуже сирою та спекулятивною. Вона однозначно не прийнятна для жодного уряду наших союзників. Тим більше для України. Тому ця ідея не право для життя. Крім того, Трамп поки що не президент, тому його пропозиції не можна вважати тиском. Це лише його позиція, як потенційного кандидата у президенти. Адже в України є інші союзники, які не згодні з такою позицією Трампа і ніколи не будуть згодні. І в першу чергу з цим не згодна Україна.

Нагадаємо, що телеканал CNN дізнався, що Дональд Трамп нібито планує поділити країни НАТО на «два сорти» залежно від їхніх витрат на оборону, а також хоче змусити Росію та Україну почати перемовини щодо припинення бойових дій. Які умови він висуне обом країнам.

Раніше в ЗМІ опублікували інформацію про те, що Туреччина запропонувала росії та Україні свій проект мирного договору, що передбачає заморозку війни за наявною лінією фронту.

Також це передбачає зобов'язання провести у 2040 році референдуми: загальноукраїнський про зовнішньополітичний курс країни, а також референдуми під міжнародним контролем на всіх окупованих територіях.

  1. Гарантії позаблокового статусу України до 2040 року.
  2. Обмін полоненими за формулою «всіх на всіх».
  3. Росія не заперечує проти вступу України до Євросоюзу