Напад Ірану на Ізраїль: чи чекати великої війни та чому Захід не закриває небо в Україні?

Іран продовжить тиснути на Ізраїль через свої проксі сили. Однак повномасштабної війни між країнами не буде.

Іран продовжить тиснути на Ізраїль
Іран продовжить тиснути на Ізраїль

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Ми отримали класичну формулу: переможець — переможець. З однієї сторони Іран показав силу свого ВПК, запустивши понад 300 повітряних цілей — ракет та шахедів по Ізраїлю. З іншої сторони Ізраїль з іншими союзниками такими як США, Британія, Франція показали приклад злагодженості. Зокрема, що вони можуть збивати таку кількість цілей з мінімальними наслідками. Тому цей момент трактується сторонами, як перемога кожної зі сторін», — каже політолог І. Чаленко.

За його словами, Іран продовжить тиснути на Ізраїль через свої проксі сили. Зокрема, через хуситів та Хезболлу. Однак, говорити, що між країнами почнеться широкомасштабне вторгнення не доводиться.

«Разом з тим, чому Захід не зреагував так само, щодо України, як до Ізраїлю, очевидно, що через різницю потенціалів опонентів. Іран за масштабами та можливостями не є російською федерацією. Починаючи від ядерної зброї. Адже у Ірану поки її немає, а у рф 5800 ядерних боєголовок. Крім того, у рф є військовий потенціал. Адже рф називають другою армією в світі. Однак для України цей кейс є позитивним, тому що ми маємо наглядні приклади та пропозиції для наших партнерів, як би варто було діяти. Адже в минулому ми мали недостатню реакцію наших партнерів. Надалі голова Франції Макрон відкрив вікно Овертона, щодо іноземних військ на території України. Також треба розвивати тему подальшого посилення українського ППО. Можливо разом з Польщею. Ми зараз отримали аргументи, завдяки яким можемо переконувати наших партнерів для посилення допомоги Україні. Цим шансом варто скористатися», — підкреслює І. Чаленко.

Він підкреслив, що Захід боїться рф через ядерне озброєння.

«Крім того, Іран понад 40 років знаходиться під санкційним тиском Заходу. А з рф Захід намагається знайти варіанти, як у майбутньому проводити комунікації. На Заході намагаються подивитися за горизонт після російсько- української війни. Зокрема, як відновлювати стосунки з рф. Адже на Заході намагаються побачити якусь іншу альтернативну росію і це їх одвічна помилка. Саме тому на Заході відбувається контрольована ескалація та Україні не дають всього необхідного для відсічі російської агресії», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що Іран завдав масованого комбінованого удару з повітря по території Ізраїлю в ніч з 13 на 14 квітня.