Е-декларування гуманітарки паралізує роботу волонтерів — громадський діяч

Міжнародні партнери не завжди хочуть облікувати гумдопомогу, яку доставляють. А вже в Україні через технічні збої, військові та постраждалі, не можуть отримати гумдопомогу.

Володимир Гавриш
Володимир Гавриш

Про це під час ефіруна i-ua.tv заявив президент благодійного фонду Сучасна Україна, громадський діяч Володимир Гавриш.

«Е- декларування запрацювало не так, як обіцяли державні органи. Ми, як волонтери, за ці чотири місяці, під час перехідного періоду, тестували цю систему, яка з 1 квітня набула чинності. Декларування сьогодні може бути тільки електронне. А ці чотири місяці можна було заповнювати декларування паперово, або заповнювати електронну декларацію. Плюси в тому, що можна контролювати все, що завозиться. Також же допомагає контролювати, щоб гуманітарна допомога не з’являлася в магазинах та на ринках, та не продавалася, як товар. Так, це допомагає не допустити гуманітарних крадіжок, допомоги, яка завозиться в Україні, але в розрізі війни та волонтерів, які допомагають фронту та ВПО, то на них зараз дуже сильне навантаження. Зокрема, має бути чіткий облік всього, що завозиться в Україну. Це має бути в е-декларації. А це збільшення штату волонтерів. Тобто в штаті має бути бухгалтер та юрист. А це вже фінансове навантаження. Також міжнародні партнери мають надати повний перелік всього, що буде відображатися в декларації. Має бути чітко вказано об’єм та вага. Однак багато міжнародних донорів приймають допомогу від населення, тому не можуть зробити хороший облік та вчасно надати цю інформацію. І тому багато міжнародних організацій задумуються чи допомагати нам», — каже В. Гавриш.

За його словами, також великою проблемою є виникнення технічних збоїв е-декларування гуманітарної допомоги.

«Тобто все, що завозиться на територію України не завжди відображається в системі. Тоді треба вносити повторно. Плюс підвиває система. Тому до е-декларування є дуже багато питань. Адже вона на сьогодні недосконала. Тому навіщо було запускати систему, яка постійно дає збої. Спочатку її треба було допрацювати. Адже потім військові на фронті та громадяни, що постраждали від війни, не можуть отримати необхідну гуманітарку. Тому введення е-декларування поки не на часі. Поки в країні війна, треба швидко та ефективно допомогти військовим», — резюмує громадський діяч.