Чому США та країни НАТО не будуть збивати повітряні цілі над Україною — відповідь експерта

Угорщина буде проти того, щоб збивати російські цілі над Україною, бо це буде втягування всього Альянсу у війну з рф.

Чому США та країни НАТО не будуть збивати повітряні цілі над Україною
Чому США та країни НАТО не будуть збивати повітряні цілі над Україною

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«НАТО було створено для забезпечення безпеки в північно- атлантичній зоні. Тобто у Східній Європі в тому числі. Якщо США або інша країна Альянсу почне збивати безпілотники, то втягнуть все НАТО у війну з рф. Однак, збиваючи іранські БПЛА, вони не втягують все НАТО у війну проти Ірану. НАТО забезпечує безпеку всіх членів саме в контексті відносин з росією у Східній Європі. Тому подивіться, де Європа, а де Іран. Всім державам членам НАТО байдуже до Ірану, але не байдуже до рф. Зокрема, Угорщина буде проти того, щоб збивати російські цілі над Україною, бо це буде втягування всього Альянсу у війну з рф», — каже політолог.

За його словами, питання щодо росії вирішується консенсусом усіх держав членів Альянсу.

«Ніяка країна член НАТО не зможе відправляти до нас військові контингенти без згоди всіх членів Альянсу. Єдиний варіант - збільшувати власні потреби озброєння та допомоги від союзників. Зокрема, збільшення ППО, боєприпасів та іншого озброєння для успішного протистояння росії», — підкреслив В. Воля.

На його думку, Україні навряд чи допоможуть збивати російські дрони Молдова або Грузія, які не є членами НАТО. Також навряд чи в цьому питанні Україні допоможе Ізраїль.

«Можливо він поділиться військовими технологіями або буде спільне виготовлення техніки. Однак Ізраїль і далі продовжить ловіювати між росією та арабським світом», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив: різні конфлікти, різний повітряний простір різна картина загроз… І президент [Джо Байден] чітко дав зрозуміти з самого початку конфлікту в Україні, що Сполучені Штати не збираються брати участь у цьому конфлікті в бойовій ролі. І ми не надали Україні інструменти, які їм потрібні, щоб допомогти захистити свій повітряний простір, і, на жаль, ми не можемо зробити це зараз, тому що у нас немає додаткового фінансування, якого вони [українці] так відчайдушно потребують", — сказав Кірбі на брифінгу у Білому домі 15 квітня.