Експерт розповів, що принесуть Україні парламентські вибори в Хорватії

Україні треба працювати на пропагандистському та ідеологічному рівні по всій Європі для формування проукраїнської громадської думки в ЄС.

Валерій Клочок
Валерій Клочок

Про це під час ефіру заявив керівник Центру громадської аналітики Вежа Валерій Клочок.

«На даному етапі загрози для України від проходження до влади проросійських політиків в ЄС немає. Тим паче, що такі країни, як Хорватія, при вій повазі до них, особливо на ухвалення якихось рішень сьогодні не впливають. Проте в перспективі це може бути загрозою. Треба адекватно оцінювати проблему та намагатися не дати їй розвиватися. Має бути робота на дипломатичному та на громадському рівні. Зокрема, через українські діаспори. Так зараз робить росія активно поширюючи російські наративи про росіян по всій Європі. Ми повинні робити так само. Адже це формує громадську думку. Якщо ми будемо формувати саме проукраїнську громадську думку в Європі, то не буде жодних загроз від виборів в ЄС», — каже В. Клочок.

Він підкреслив, що поки не бачить загроз для Україну через те, що до влади в Європі проходять проросійські політики. Однак лише за умови, якщо ми працюватимемо з громадянами цих країн, щодо формування їх відношення до України, як такої що сприятиме нам.

«Адже багато хто з західних політиків, керується російськими висловлюваннями. Наприклад, республіканка Тейлор Грін, яка заявила, що насправді нацисти не в росії, а в Україні. Тобто вона говорить виключно російськими наративами і цю проблему треба вирішувати. Працювати на пропагандистському та ідеологічному рівні», — резюмує В. Клочок.

Нагадаємо, що партія прем'єра Хорватії Андрія Пленковича муситиме домовлятися про коаліцію після парламентських виборів, що відбулися напередодні. Його головним опонентом був хорватський президент Зоран Міланович, який хоч і не мав жодного права брати участі у виборах, активно агітував за лівий блок. Головною зовнішньополітичною суперечкою стало питання підтримки України. Прем'єр Пленкович до останнього сперечався з президентом Мілановичем, який мало не щомісяця повторює тези російської пропаганди, критикуючи захід за постачання українцям зброї.