Рівень життя в Україні найнижчий в Європі — експерт

Ми у 2021 році опустилися навіть нижче рівня Молдови та Албанії. Єдиний варіант нашого розвитку та прогресу україноцентризм.

Андрій Новак
Андрій Новак

Про це під час ефіру заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Є два наукових методи. Прямий та від зворотнього. Прямий це — україноцентризм. Коли в центрі знаходиться українське: культура, традиції, звичаї, право та український економічний інтерес. Все це і є україноцентризм, навколо якого всі об’єднуються. Тобто україноцентризм — це об’єднання навколо всього багатого. Ми плачемося, що ми бідні, нас б’ють і у нас багато чого немає, тому люди виїжджають з країни. Треба переставати плакати, а усвідомити, що все українське дуже багате, починаючи від культури, і закінчуючи природними ресурсами. Але є один нюанс. Цим багатством, як культурою, так і традиціями й природними ресурсами, треба вміти користуватися. Ми можемо ефективно використовувати природні ресурси. Однак на виході наразі рівень життя в Україні найнижчий в Європі», — каже А. Новак.

Він нагадав, що за даними Євростату, ми зайняли останнє місце в Європі за рівнем доходу населення відносно зарплат та пенсій. Тобто ми в 2021 році опустилися навіть нижче Молдови та Албанії.

«Ми не вміємо своє багатство культури та природних ресурсів перетворити на результат. Зокрема, на гідний рівень життя. Проблема тільки в цьому. Якщо ми цю проблему вирішимо, то україноцентризм реалізується та не буде стояти як питання, чи нам це треба, чи ні. А через те, що часто бідкаємося, самі в собі сумніваємося. А зовнішній ворог ще підкидає зверху, що ви недодержава з недокультурою. Тому українцям варто усвідомити, що україноцентризм — це багатство культури та природних ресурсів. Однак українці мають позбуватися меншовартости категорій по відношенню самих до себе. Тобто почати поважати себе. А війна вже великою мірою змінила нашу психологію. Виявилося, що ніякі ми не менші та не бідні. Адже ми перемагаємо ворога, який більше у 30 разів по різнім видам озброєння. Єдиний варіант нашого розвитку та прогресу україноцентризм. Єдиний варіант нашого розвитку та прогресу україноцентризм», — підкреслив А. Новак.

Він нагадав, що Україна останні 100 років була джерелом викачування ресурсів.

«З нас максимально викачували нафту, газ, всі види металів та вугілля. Зокрема, ми мали забезпечувати весь радянський союз. Ми були частиною якогось елементу імперської економіки. Навіть війна з рф відбулася через те, що ми за 30 років незалежності не побудувати сильну економіку. Як би у нас була економіка на рівні польської ніхто не подумав би сюди навіть стати чоботом. Міцна економіка дала б відсіч. Зараз наше завдання, яке треба реалізовувати під час війни — створення власної економічної системи. Інакше ми всі розчаруємося і українці продовжать виїжджати за кордон, щоб прогодувати сім’ї», — резюмує А. Новак.