Китай може дуже сильно вдарити по рф — політолог

Якщо формулу миру підтримає Китай, то це буде дуже серйозний удар по росії. Кремлю прийдеться переглянути дуже багато своїх позицій та поглядів на майбутнє.

в. путін та Сі Цзіньпін
в. путін та Сі Цзіньпін

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

" Коли Зеленський заявив, що кремль може піти на три умови Києва, а сильні країни дотиснуть. Він мав на увазі країни, які є партнерами та союзниками України. В другу чергу, чергу це країни, які відносяться до так званого глобального Півдня. Зокрема, які зайняли нейтральну позицію щодо російсько-української війни або ж продовжують підтримувати економічні відносити з рф. Чим більше буде таких країн, тим більше ефективніше можна буде тиснути на росію. А що стосується умов, на які буде готова піти росія, то достатньо складно сказати, що мав на увазі Зеленський. В загальному варіанті це можуть бути умови, які прописані в статуті ООН. Зокрема, про необхідність територіальної цілісності, державного суверенітету, невикористання ядерної зброї, і так далі. Можливо були і практичні моменти. Але тут можна лише гадати, що малося на увазі. Наприклад, це може бути звільнення рашистами ЗАЕС, повернення до кордонів 2022 року, тобто лінії розмежування до повномасштабного вторгнення, і можливо обмін полоненими всіх на всіх. Тобто такі речі, частина з яких не сильно вплине на ситуацію на фронті, але вони є важливими з гуманітарної точки зору. Це може розблокувати початок політико-дипломатичних перемовин між рф, Україною та іншими країнами посередниками", — каже І.Рейтович.

На його думку, головне зараз узгодити фінальну формулу миру між Україною та іншими країнами, для того, щоб вона виглядала реалістичною.

«росія на ультиматуми не піде. Однак все залежить від ситуації на фронті. Тому в цьому контексті, важко прогнозувати. Крім того, все буде залежати, які країни приїдуть до Швейцарії на форум. Всі, хто приїде — його підтримають, а це означає, що з ними все було узгоджено. Деякі країни, наприклад, Китай можуть не приїхати. Тому зараз ключове завдання забезпечити максимальне представництво на цьому саміті, попередньо узгодивши з країнами формулу миру. Після цього ці країни можуть активно тиснути на росію. Наприклад, якщо формулу миру підтримає Китай, то це буде дуже серйозний удар по росії. І їм прийдеться переглянути дуже багато своїх позицій та поглядів на майбутнє. Все залежить від того, хто збереться на саміті миру, друге, за що саме країни проголосують і які оберуть механізми тиску на росію, щоб виконати цю форму», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Україна вважає, що на саміті миру у Швейцарії спершу слід узгодити остаточний документ без росії, і тільки потім пред'явити його рф. Про це в неділю, 21 квітня, президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю французькому репортеру Хуго Траверсу. президент заявив, що кремль може піти на три умови Києва, адже сильні країни його дотиснуть.