Експерт прокоментував зустріч Блінкена та Сі Цзіньпіна: чого чекати Україні

Заява Держсекретаря США Ентоні Блінкена — демонстрація позиції, що США готові на запровадження санкційного тиску проти Пекіну у разі фіксації більшої економічної активності співпраці з російською федерацією.

Сі Цзіньпін та Е. Блінкен
Сі Цзіньпін та Е. Блінкен

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Це демонстрація позиції, що США готові на запровадження санкційного тиску проти Пекіну у разі фіксації більшої економічної активності співпраці з російською федерацією. Адже ми бачимо, що завдяки Китаю до рф відбувається постачанням верстатів, які використовуються у виробництві зброї російською федерацією. А ремонт пошкоджених НПЗ здійснюється за допомогою Пекіну та китайських компаній. Тобто Китай робить певний крок, де його вже не можна вважати нейтральною країною. Адже КНР вступає фактично в партнерські відносини з рф», — каже І. Чаленко.

За його словами, в США вважають, що Китай може продуктивно вплинути на рф для завершення війни.

«США хочуть побачити з реакцію з боку Сі Цзіньпіня, щодо не збільшення допомоги у бік москви. Якщо ж допомога буде збільшена, то США будуть активніше реагувати. Всередині США Китай визнається більшою загрозою для американців, ніж росія. Тому така агресивна риторика з боку Блінкена можна вважати передвиборчим кроком нинішньої адміністрації Байдена. Вони хочуть показати, що теж борються з Китаєм», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що Ентоні Блінкен закликав Китай утриматися від співпраці з росії та допомозі їй у війні проти України. Вашингтон може посилити санкції проти Пекіна. Про це Блінкен заявив під час зустрічі з китайським лідером Сі Цзіньпіном