Чи є отримання громадянства рф на окупованих територіях зрадою — відповів суддя КСУ у відставці

Якщо порівнювати окупацію України рашистами з режимом Гітлера, то німці тоді не вимагали, щоб українців отримували німецьке громадянство. На жаль, це питання зараз не обговорюється через марафон.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Людей, які пішли на контакт з ворогом під час недовгої окупації Київщини, Чернігівщини, Миколаївщини, Харківщини, можна розглядати, як колаборантів. А що робити з Запорізькою областю, де окуповано 80% території. Люди перебувають в окупації понад 2 роки. Адже москалі за два дні захопили майже всю територію Запорізької області. Перед цими людьми стоїть дилема, як жити далі? Якщо порівнювати окупацію України з режимом Гітлера, то німці тоді не вимагали, щоб українців отримували німецьке громадянство. На жаль, це питання зараз не обговорюється через марафон. Було прийнято закон про колаборантів. Однак там притягають до відповідальності за дії на користь ворога. А якщо таких дій не було, і людина намагалася вижити, то як тут бути? В першу чергу треба говорити, що таке колаборація. У філологічному розумінні це співробітництво, яке не завжди мало негативний характер. Однак колаборація — це перехід на постійну службу ворогові. Служиш у ворожих підрозділах або працюєш на заводах, які виготовлюють зброю чи займаєшся риттям окопів, чи фортифікаційних споруд. Адже добровільні пішов на службу ворогові», — каже В. Шишкін.

На його думку, всі колаборантів, які розстрілювали населення та наводили ракети, треба карати. Однак їм замало буде довічний вирок.

«Всі, хто продовжив працювати в органах місцевої влади при рашистах, це одне, а ті, хто працював в комунальній галузі, вже інше. Однак, зграя, яка сьогодні при владі, не знає ці моменти. Для цього є книга Цивільний колабораціонізм. Зокрема, згідно з виданням колаборантами є ті, хто розкрадає гуманітарку та в тилу та наживається на фронті. Однак на окупованих територіях є люди, які не хочуть служити окупантам. Однак вони повинні вижити та зберегти свою родину. Тому вони не є колаборантами. Адже вони вчиняють певні дії в умовах крайньої потреби, що підпадає під 38 статтю. Тобто це вимушена цивільна колаборація. Адже людям на окупованих територіях треба виживати», — резюмує В. Шишкін.