Чому Макрон відзначився новою риторикою, побачивши Сі Цзіньпіна — відповідь експерта

Президент Франції Е. Макрон підтримує Україну, але не збирається спалювати всі мости з нинішнім кремлівським режимом. Китай же хоче стати бенефіціаром перемоги.

Е. Макрон та Сі
Е. Макрон та Сі

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

" В Європі немає єдиного бачення, що робити з рф після сьогоднішньої інаугурації путіна. Ми бачимо, що 20 держав ігнорують рф, а 7 держав, в тому числі і Франція направила свого посла, який був присутній на інавгурації путіна. Потрібно розуміти, що Макрон виступає за ідею стратегічної автономії та створення за географічним принципом єдиного безпекового простору Європи. Тому він розглядає шляхи комунікації з рф. Він підтримує Україну, але не збирається спалювати всі мости з нинішнім кремлівським режимом. Макрон бачить необхідність певної комунікації між основними акторами в межах Євразії. Зокрема, Китай, рф та Європа. Водночас це не заважає Макрон збільшувати ставки та говорити про можливість введення іноземних військ на територію України та показувати росії, що Європа на сьогодні не є слабким опонентом в темі російсько-української війни, тому треба шукати дипломатичні шляхи завершення війни", — каже І. Чаленко.

Він підкреслив, що Китай не стане не на бік рф, ні на бік України.

«Адже КНР стоїть на боці Пекіну. Водночас Китай хоче вийти з цієї ситуації переможцем. Китай хоче стати бенефіціаром перемоги. Тобто він зайде більш активно на останніх стадіях та буде підтримувати більш сильну сторону на той момент. Єдине завдання яке стоїть перед ЄС — донести до Китаю, що театр воєнних дій в України - не протистояння США та рф. Бо якщо війну позиціонувати саме так, то звичайно, що Китай буде висловлювати більш проросійську позицію. Адже він протистоїть офіційному Вашингтону. А позиція Макрона наразі симпатична Сі Цзіньпіну, бо зменшує позиції США. На цій хвилі ми і можемо знайти домовленості та показати, що Китаю вигідно завершення війни в Україна на цивілізованих та справедливих умовах. Китай є постійним членом Радбезу ООН, тому це має бути йому цікаво. Крім того, Китай підтримує ідею Макрона щодо перемир’я під час Олімпіади, яка відбудеться у Парижі», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що президент Франції провів із главою КНР спільний брифінг і згадав про росію.

«Ми не перебуваємо у стані війни з рф — президент Франції Еммануель Макрон зробив «мирну» заяву після того, як дратував Кремль словами про можливість введення іноземних військ в Україну.

На спільному брифінгу з главою КНР Сі Цзіньпіном у Парижі Макрон сказав, що у Франції немає прагнень воювати з народом Росії. Також він додав:

«І у нас немає прагнення до зміни режиму в Москві».

Разом з цим Макрон уточнив, що необхідно забезпечити безпеку в Україні, адже без цього не може бути безпеки для Європи.