Воєнний стан не є перепоною для економічних змін — Новак

Однак для цього має бути дороговказ — економічна модель або економічна стратегія.

Андрій Новак
Андрій Новак

Про це під час ефіру заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Війна — це завжди поштовх до розвитку та прогресу технічного, або технологічного, організаційного чи логістичного. Адже війна змушує сторону, яка захищається акумулювати всі резерви. Наразі в Україні створені нові підприємства. Зокрема, з виготовлення безпілотників, бронежилетів та інших засобів захисту. Навіть легкого озброєння. Все вдосконалюється та модернізується. Також ми бачимо активізацію ВПК. Те саме має відбуватися і у цивільних сферах. Однак для цього має бути дороговказ — економічна модель або економічна стратегія. Ми маємо стратегічно визначитися, що ми будуємо. Адже Україна поки не визначалася, яку модель вона будує. Зокрема, аграрну, індустріальну, постіндустріальну, змішану або логістичну. Наразі інвестори не розуміють, у що вкладатися в Україні. Тому треба визначитися з економічною моделлю та оголосити її. Це має зробити парламент. Тоді в країні буде працювати економічна система, хто би не прийшов до влади. Наприклад, як в США або Британії», — каже А. Новак.

На його думку, тільки завдяки такому рішенню країна стає розвиненою та належить до першої категорії країн. Наразі Україна належить до четвертої категорії.

«Адже ми не визначилися, що будуємо. А без цього прогресу не буде. Через кілька років після перемоги ми зіштовхнемося з тим, що українцям і далі доведеться виїжджати з країни, щоб себе прогодувати», — каже експерт.

При цьому А. Новак зазначив, що юристи визнають, що під час активної фази війни не може бути виборів. Вони будуть нелегітимними, бо величезна кількість громадян України просто не зможе взяти участь у виборах.

«Перш за все це військовослужбовці та прифронтові території. А це мільйони виборців. Тому з юридичного погляду вибори можна провести тільки після завершення воєнного стану. Однак головна проблема, що виборці не читають виборчих програм політиків. І в цьому наша проблема, бо ми не хочемо заглибитися у зміст. Люди обрали відосикі. А реалізація економічної моделі може починатися навіть під час війни. Адже економічний процес безперервний. Тому під час війни треба об’єднувати суспільство та український політикум. Тобто під час війни можна прийняти економічну модель розвитку країни. Тим більше, що у парламенті є монобільшість. І це унікальний момент. Адже що може буде сильніше за півня, що клює, ніж війна. А воєнний стан не є перепоною для економічних змін. Головне, щоб вони були позитивними», — резюмує А. Новак.