Для проведення виборів треба тимчасово скасувати воєнний стан — Шишкін

Ми маємо показати Заходу, що навіть під час війни дотримуємося правомірності, бо хочемо будувати правову державу. І саме завдяки проведенню виборів, отримаємо більше плюсів.

Для проведення виборів треба тимчасово скасувати воєнний стан
Для проведення виборів треба тимчасово скасувати воєнний стан

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Всі кажуть, а як під час війни змінити владу? А дуже просто. Ми вже це робили. А, що у нас в 2019 році не було війни? Скільки тоді людей загинуло під Іловайськом чи в Дебальцеве. Коли кажуть, що це були інші масштаби, то насправді немає значення. Наразі окуповано 20% території. Однак голос людей з окупованих територій не буде враховано, тому що у нас немає такого поняття, як кворум. Тому, будуть враховувати голоси людей, які прийдуть на вибори, так само, як це було у 2019 році. Тому для проведення виборів в Україні не треба продовжувати воєнний стан. Однак війна у нас все одно буде. Вона у нас і так була без воєнного стану. Ми майже 10 років воювали без нього. І зараз також продовжимо воювати без воєнного стану 2 місяці. Адже у нас воєнний стан діє строково. Коли він закінчиться, його не треба продовжувати. Треба оголосити вибори. Таким чином буде правомірна зміна влади. В таких умовах треба провести президентські та парламентські вибори», — каже В. Шишкін.

Він підкреслив, що Заходу все одно, хто прийде до влади в Україні, головне, щоб влада була легітимною. Адже після 21 травня в конгресі США знайдуться люди, які будуть казати, що президент В. Зеленський нелегітимний, бо його повноваження закінчилися 21 травня.

«Перший удар буде нанесено з боку москви. Адже в рф скажуть, що в них були вибори. Чи підтасували результати ніхто не дослідив та за руку не спіймав. Однак є рішення ЦВК, що я легітимний. А ось Зеленського ніхто не обирав, тому він нелегітимний. І саме про це пропагандистська машина рф буде казати Франції, Німеччині, США та іншим країнам. Однак ми маємо показати Заходу, що навіть під час війни ми дотримуємося правомірності, бо ми хочемо будувати правову державу. Саме завдяки проведенню виборів, ми отримаємо більше плюсів, ніж мінусів», — резюмує В. Шишкін.