Підіймати тарифи під час війни не можна — експерт про заяву Нафтогазу

Піднімаючи тарифи на газ, електрику чи будь-яку іншу складову навіть на 10%, варто очікувати, що загальний індекс цін інфляції тільки через цей фактор збільшиться в 2−3 рази.

Чому підіймати тарифи під час війни не можна
Чому підіймати тарифи під час війни не можна

Про це в коментарі заявив народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький.

«Енергетична складова є визначальною складовою частиною собівартості товарів, послуг та життєвого рівня людей. Піднімаючи тарифи на газ, електрику чи будь-яку іншу енергоскладову на 10%, варто очікувати, що загальний індекс цін інфляції тільки через цей фактор збільшиться в 2−3 рази. Це означає, що в наших умовах підіймати ціни на енергетику чи газ крайнє негативно впливатиме на економічний стан всіх виробників товарів та послуг, а також на купівельну спроможність громадян. Якщо на 10% підіймається ціна на будь-яку енергетичну складову, то через 2−3 місяці підніметься ціна на товари та послуги. А зарплати та соцвиплати так швидко не ростуть. Тому це робити категорично не можна», — каже експерт.

За його словами, в Нафтогазі кажуть про підвищення цін на газ враховуючи розшифровку собівартість, яку надають суб'єкти нафтогазової індустрії. А в такій собівартості заховано корупційну складову: і відкати, і завищені ціни закупівель та тендерів та багато чого, що є кримінальним.

«Також туди закладається інвестиційна складова, яка розраховується не з мінімально оптимальної вартості, а — з високих закордонних цін на сучасне обладнання і так далі. Це ще одна велика неправильна дія, коли вони вкладають у собівартість продуктів Нафтогазу так звану інвестиційну складову, яка завищена в рази. Тому, якщо уважно провести аудит собівартості та викинути завищені складові — корупційну та інвестиційну, виявиться, що у нас досить багато рентабельності, щоб не підіймати ціни на продукти Нафтогазу. А для цього треба побороти те, що в нас називається корупцією, а насправді є загальною системою стяжання, що повністю пронизала Нафтогаз та урядові структури. Від видобування до реалізації продуктів», — каже експерт.

На його думку, суспільство має досягти невідворотної вимоги.

«Воно може поставити альтернативну-ультимативну вимогу — ніякого підйому цін на енергетичні продукти Нафтогазу до завершення війни, або проведення глибокого і відкритого аудиту незаангажованими фахівцями, яким довіряє наше суспільство», — резюмує В. Жердицький.

Нагадаємо, що зміна ціни на газ та інші енергоресурси суттєво змінить інвестиційну привабливість енергетичного сектору України. «Я прихильник лібералізації ринку енергії», — зазначив Олексій Чернишов, голова правління і СЕО НАК «Нафтогаз України» в коментарі ютюб-проєкту «Business Breakfast із Володимиром Федоріним». Водночас він вказав на фактори які впливають на ухвалення нових цінових обмежень. Водночас на думку очільника «Нафтогазу» варто готуватися до поступової, без «шокової терапії», лібералізації цін на енергоносії.