Чи буде Україна віддавати борги кредиторам власною землею — відповідь експерта

Щодо спроби розрахуватися за борги українською землею. То такі спроби будуть і все залежить від громадянської позиції українців.

Чи буде Україна віддавати борги кредиторам власною землею
Чи буде Україна віддавати борги кредиторам власною землею

Про це в коментарі заявив правник, підприємець, експерт з міжнародного фінансового та податкового права Святослав Дубина.

«А щодо спроби розрахуватися за борги українською землею. То такі спроби будуть. Тут все залежить від громадянської позиції українців. Адже український народ постійно, як чорний лебідь влітає та руйнує плани рф, заходу та наших чиновників», — каже Святослав Дубина.

Він нагадав, що сенатор США Ліндсі Грем під час останнього візиту в лютому цього року заявив, що США варто надавати Україні допомогу не безкоштовно, а у вигляді кредитів або в обмін на корисні копалини.

" До речі, звертаю увагу, що так відбувалось і до цього. Торік нам надали кредитів та грантів на 1,6 трлн. З них 425 млрд — були гранти. Тобто безповоротна допомога. Всі інші кошти — кредити із різним відсотком. Наприклад, якщо Японія та Канада давали кошти під 1,5−2%, то МВФ дає зараз кредити під 8,5%. Тобто для України збільшуються кредитні ставки. Разом зі зростанням ризиків неповернення, збільшуються і відсоткові ставки. Думаю, що Україна на це погоджується, бо цей уряд не збирається повертати борги", — каже експерт.

На його думку, якщо проаналізувати фінансування держбюджету, то у нас постійно збільшується фінансування державного апарату, що також викликає занепокоєння кредиторів. Наприклад, в 2021 році видаткова частина була 1,5 трлн, то минулого року вона сягнула понад 4 трлн.

«Тобто видаткова частина зросла у 2,5 рази, бо збільшилося фінансування. Частка з цих коштів пішла на збільшення оборонних проектів, але й паралельно збільшилося фінансування мирної частини. Тобто кошти пішли на бруківку та клумби. Це сильно турбує кредиторів, бо вони розуміють, що це проїдання коштів. При цьому борг України постійно збільшується. Країна фактично в дефолті, а кредитори не розуміють, яким чином повернуть свої кошти», — резюмує експерт.