Чого досяг Сі Цзіньпін в ЄС і як обговорюватиме Україну з путіним, розповів політолог

Китайський лідер Сі Цзіньпін не буде змінювати свою політики ані відносно рф, а ні відносно України.

Сі Цзіньпін
Сі Цзіньпін

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Союз зла — це рф, КНДР та Іран. А що стосується результатів можливого впливу візиту Сі Цзіньпіня до Європи, то не варто очікувати жодних змін китайської зовнішньої політики. Якщо говорити про результати візиту Сі Цзіньпіня до Франції, то Китай не буде змінювати свою політику ані відносно рф, а ні відносно України. Ми побачили, що КНР наполягає на своїй мирній пропозиції. Не варто очікувати, що Китай запровадить санкції проти рф. Хоча ми бачимо, що все більше китайських банків доєднаються до підтирки санкцій, запровадженими західними державами і китайський уряд не заперечує такої поведінки банків КНР», — каже політолог.

На його думку, не варто очікувати представника Китаю на так званому саміті миру у Швейцарії.

«Китай навряд чи братиме участь у цьому саміті, якщо там не буде представника росії», — каже експерт.

На його думку, під час зустрічі голови КНР Сі Цзіньпіня та самопроголошеного президента рф в. путіна обговорюватимуться економічні питання.

«Цей візит більш важливий для путіна, а ніж для Китаю. Адже рф з багатьох позицій залежить зараз від торгівлі з Китаєм. путін хоче показати, що росія має надійного партнера, як Китай. Адже рф хоче підкреслити, що вона не в ізоляції. Хоча в КНР кажуть, що в них немає союзників. Зокрема, це стосується рф. Для Китаю зустріч Сі Цзіньпіня з путіним лише продовження партнерських відносин. Нічого нового від візиту не варто очікувати. Цей візит суто політичний. Кита й не отримає жодних дивідендів від візити путіна. Однак не виключаю, що путін буде домовлятися про чергові транші юаней для підтримання фінансової ситуації в росії. Також сторони будуть обговорювати російсько-українську війну. Однак це не вийде за межі обговорень. Навряд чи Китай буде більше підтримувати росію. Адже він і так дистанціюється, наголошуючи, що у КНР немає військово- політичних союзників. В нього є лише партнери. Це головний момент, який розставляє всі крапки над і у пропагандистському візиті путіна до Китаю», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що Китайський лідер Сі Цзіньпін повернувся з європейського турне до Пекіну, де вже наступного тижня має зустрітися з президентом рф володимиром путіним.