Влада наживається на корупційних схемах, а бізнес тікає з країни — підприємець про збільшення тарифів на світло

Збільшення тарифів на світло для бізнесу є корупційною історією та черговим ударом в пах для підприємців та громадян.

ще одна корупційна складова - собівартість вироблення електроенергії
ще одна корупційна складова - собівартість вироблення електроенергії

Про це заявив підприємець, волонтер і лідер руху Save ФОП Сергій Доротич, коментуючи збільшення тарифів на світло для бізнесу з 1 червня.

«Нам розказують, що треба підіймати тарифи на світло для відновлення енергетики. Однак ці об'єкти не є державною власністю. А якщо це приватна власність олігарха, який не хоче вкладати свої гроші, а купує собі дорогі маєтки, це не правильно. Люди не мають платити за відновлення», — каже С. Доротич.

Він підкреслив, що корупційні схеми давно запроваджені в енергетиці. Адже з усіх підприємств вимагають робити передплату за електроенергію.

«Тобто вимагають оплату наперед. Тобто електроенергію ще не використав, а вже за це треба заплатити по лімітах, які встановлюються непрозоро. Адже необхідно подати обґрунтування чи занести хабарі, щоб отримати ці ліміти, тобто обсяги потрібної електроенергії. Так само, якщо підключити необхідну потужність. За це теж приватні компанії, що належать олігархам беруть кошти. Однак найбільш ганебною є передплата. Вона фіксується у грошах, а не в кіловатах. Наприклад, сьогодні 1 КВт коштує 4 грн. Якщо абонент споживає 10 тис КВт, то він повинен заплатити 4000 тис грн аванс за наступний місяць. Ви проплачуєте аванс, а з наступного місяця електроенергія вже коштує 5 грн за 1 КВт, вважаючи ще є переплата на 10 тис КВт. Однак ця сума автоматично зменшується до 8 тис КВт. Тому що передплату фіксується не в кіловатах, а грошах. Ціна на світло збільшується і таким чином б'ють по підприємцях», — каже С. Доротич.

Він наголосив, що такі ганебні закони протягнула Рада, які підписав президент Зеленський. Тому виникає питання, чому парламент голосує за такі закони, коли передплата фіксується не в КВт, а в гривнях, і президент їх підписує.

«Тобто це свідчить про некомпетентність, чи вони всі корупційно пов’язані?», — підкреслює С. Доротич.

На його думку, ще одна корупційна складова — собівартість вироблення електроенергії.

«Тому ситуація з подорожчанням тарифів — монопольний, олігархічний бізнес. Не виключаю, що завдяки цим енергетичним схемам живиться і найвище керівництво держави. Хоча чергове підвищення тарифів, це чергове обкрадання не тільки бізнесу, а й простих громадян. Якщо підіймаються тарифи для бізнесу автоматично підвищуються ціни на товари та послуги, які виробляються. Відтак будуть вимиватися гроші з кишень споживачів. Це все на совісті президента Зеленського», — каже С. Доротич.

Він нагадав, що вчора, 20 травня виповнилося 5 років, як В. Зеленський очолив країну.

«Коли він прийшов до влади, то розповідав, що все буде зрозуміло та прозоро. Люди будуть сміятися та всі будуть щасливі. Однак всі відбулося навпаки. В країні почалася повномасштабна війна під час якої зростають комунальні тарифи. Однак гарний політик має не добре воювати, а робити так, щоб війни не було. Тому всі питання до однієї особи», — каже С. Доротич.

За його словами, для бізнесу підняття тарифів з 1 червня є черговим ударом в пах.

«Всі підприємці стверджують, що влада та війна покази своє відношення до українців. Ніхто не бачить тут перспектив. Підприємці думають, як перенести бізнес на інші території. А що залишиться в Україні після війни? Пенсіонери, інваліди та злидні? Адже бізнес бачить таке відношення, і хоче переїхати до країн, де з громадянами рахуються. Зокрема, це стосується країн ЄС, де для бізнесу відкрити двері», — резюмує підприємець.