Знищуючи СТРГ, Україну добивають зсередини — директор Гайсинриброзвідгосп

Наразі в Україні відкрито знищують Спеціальне товарне рибне господарство (СТРГ), чим добивають країну зсередини.

Україну добивають зсередини
Україну добивають зсередини

Про це i-ua.tv заявив директор Гайсинського рибогосподарства «Гайсинриброзвідгосп» Ігор Колісниченко.

«Наразі в Україні знищують СТРГ. Однак, чому так відбувається, ніхто немає відповіді на це питання. Адже не можу зрозуміти, чому держава сьогодні так відноситься до СТРГ. Хоча спецрежим працює законним шляхом та робить кон'юнктурне зариблення державних водосховищ окремими видами риб. Не виключаю, що знищенням СТРГ може стояти сама держава. Зокрема, Державне агентство меліорації та рибного господарства України, яке розповідає, що заробляє з продажу квот 90 млн, а режими СТРГ мають лише 5 млн грн прибутків. Однак хотілося б дізнатися, скільки тонн риби держава зарибила у водойми, і скільки це зробили СТРГшніки. Адже Спеціальне товарне рибне господарство вбачає не тільки вилов риби, але й зариблення та поповнення водойм. Крім того, через нинішні температурні режими, товстолоб, яким ми зариблюємо водойми, сприяє їх очищенню», — каже Ігор Колісниченко.

Він не може зрозуміти, чому саме до СТРГшників подають позови з прокуратури по всі країні.

«Взагалі не зрозуміло, якою стороною тут опинилася прокуратура. Згідно з законом водосховища знаходяться на землі територіальної громади. Саме ОТГ має бути позивачем, а не прокуратура. Тому скоріш за все, комусь просто вигідно забрати ці водойми. Вважаю, що це відбувається через бездіяльність Державного агентства меліорації та рибного господарства. Адже вони давали дозвіл для діяльності СТРГ. Тож рибні господарства, які діють за цим режимом робили все згідно з законом. На жаль, Держрибагентство діє не в інтересах користувачів СТРГ. Хоча це саме Держрибагентство давало дозволи на розробку та діяльність спецрежимів», — підкреслює директор Гайсинського рибогосподарства.

Він нагадав, що СТРГ приносить величезну користь рибному господарству країни.

«Це найправильніший режим, корисний для держави, бо люди самостійно зариблюють водойми. Також їх охороняють й мають право на виловлювання. Це свого роду господарі. Тобто це набагато краще, ніж квотування. Коли на вилов дали квоту, рибалки прийшли, відловили та пішли. І ніхто нічого не зобов'язаний. А проте, що буде завтра ніхто не думає.

Хоча наші водойми наразі дуже потребують зариблення товстолобом, які поїдають зоопланктон, який розвивається у водоймах через високі температурні режими. Крім того, СТРГ — це додаткові робочі місця, сплата податків до пенсійного фонду, армії та на інші видатки, які вимагає закон. Також це зариблення коропом та карасем та охорона водойм за кошти користувачів СТРГ.

Ситуація у рибній галузі дуже плачевна. В Україні й так все розбомблено на Сході, якщо ще добити країну зсередини, то вже далі можна ні про що не говорити", — резюмує Ігор Колісниченко.