Заяви рф про розширення кордонів в Балтійському морі: чи вступить НАТО у війну?

Такими заявами в рф пробують подивитися на реакцію з боку НАТО. Однак рано чи пізно прямого конфлікту між Альянсом та рф не уникнути.

чи вступить НАТО у війну з рф?
чи вступить НАТО у війну з рф?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Олексій Якубін.

«Такими заявами в рф пробують подивитися на реакцію з боку НАТО. Таким чином, вони намагаються створити для Альянсу складну ситуацію, щоб змусити його певним чином реагувати або змінити свою політику, щодо підтримки України. А якщо НАТО ніяк на це не відповість, то росія посилить тиск на іншому напрямку. Адже ситуація з країнами Балтії та кордоном паралельно відбуваються з навчаннями росії з використанням тактичної ядерної зброї. При цьому в рф бояться прямого зіткнення з НАТО. Однак таким чином, використовуючи різні моделі, вони хочуть подивиться, а як буде реагувати НАТО, якщо в кремлі почнуть підіймати ставки. Тому такі заяви рф скоріше нагадують ситуацію з повільним підняттям температури води, яка ще не закипає, але потроху підіймає градус. Поки ні рф, ні НАТО не готові до прямого зіткнення», — каже О. Якубін.

При цьому політолог підкреслив, що росія таким чином намагається намацати слабкі місця НАТО. І і заяви про розширення кордонів в Балтійському морі є одним з таких способів. Також таким чином рф намагається розпилити увагу Альянсу у війни проти України.

«Якщо ми подивимося на відсоток країн, які нам допомагають найбільше у відсотках ВВП, то це якраз країни Балтії. Адже вони є одними з лідерів. Саме тому росія хоче створити додатковий фактор напруги країнам Балтії. І таким чином НАТО буде розпилятися між Києвом та країнами Балтії, а також Швецією та Фінляндією. Однак якщо постійно збільшувати тиск, то на якомусь напрямку може прорвати. Нагадаю, що в рф вже створювали такі ситуацію, коли у країни НАТО залітали російські дрони в Румунії або ракети у Польщу. Однак в Альянсі користуються стратегією уникнення конфлікту з рф, поки ракети та дрони не були направлені на них. Однак ситуація може змінися в будь-який момент», — зазначає політолог.

Він підкреслив, що не просто так були заяви Е. Макрона про введення французьких військ в Україну.

«І не важливо у якому форматі. Тож, якщо таких країн побільшає, то така ймовірність може справді зрости. Однак західні країни Європи поки не дуже вірять, що війна їх зачепить. І в цьому є одна з проблем, чому НАТО не хоче втручатися у війну. Адже вважають, що йде контрольована війна на території України, яка не прийде до них», — резюмує О. Якубін.

Нагадаємо, що Міноборони країни-агресора Росії запропонувало розширити територіальні води рф у Балтійському морі — поруч із кордонами Литви та Фінляндії. Крім того, головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаель Бюден вважає, що господар Кремля в. путін хоче контролювати Балтійське море.

У парламенті Естонії закликали НАТО «прокидатися» після натяку рф на плани змінити кордону.