Політолог розповів, коли Китай нападе на Тайвань

Наразі не буде ніякого нападу. Через навчання Китай хоче стримувати владу Тайваню, а також Заходу.

Політолог розповів, коли Китай нападе на Тайвань
Політолог розповів, коли Китай нападе на Тайвань

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Не буде ніякого нападу. Адже Китай регулярно проводить біля Тайваню навчання. Однак не такі масштабні. Це більше елемент стримування для влади Тайваню, яку китайці вважають сепаратистами, а також для Заходу, щоб той не передавав зброю Тайваню. Насправді Китай не дуже зацікавлений у нападі на Тайвань, бо тоді з країни почнеться відтік капіталу. А могутність Пекіну якраз базується на інвестиціях західних держав. Зокрема Південної Кореї, Японії та багатьох інших країн, які проти, щоб Китай нападав на Таїланд. Тому навчання — це більше елемент залякування або стримування політичної еліти острова та західних держав, які підтримують Тайвань», — каже В. Воля.

Проте він не виключає, що Китай все ж таки може напасти на Тайвань після референдуму.

«Якщо на Тайвані відбудеться референдум, на якому буде заявлено про незалежність острова, тоді Китай може вдатися до таких дій. Поки ж Пекін займається військовим та політичним тиском для того, щоб подібних сценаріїв не було. Якщо згадати результати парламентських чи президентських виборів, то там немає домінування представників незалежності острова. Хоча можливо через 5−10 років вони і будуть домінувати. Наразі на Тайвані не зацікавлені, щоб економіка острова впала через війну. Адже війна між Китаєм та Тайванем буде означати великі проблеми для обох держав», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що Китай у четвер 23 травня розпочав дводенні військові навчання навколо Тайваню, які він назвав «покаранням» за «сепаратистські дії», через кілька днів після того, як самокерований острів привів до присяги нового демократично обраного лідера.