Кінець справи Майдану: правозахисник розповів, чому українці не дочекалися справедливості

Шевченківський суд Києва закрив справу щодо розгону мирних учасників Майдану через постійні перепони та втручання в органи судової влади.

Шевченківський суд Києва закрив справу щодо розгону мирних учасників Майдану
Шевченківський суд Києва закрив справу щодо розгону мирних учасників Майдану

Про це в коментарі i-ua.tv заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«Спілкувався зі слідчим, який вів цю справу. Він казав про те, що йому чинили перепони. Якщо справу закрили, то кожен громадянин має право її відкрити, та розпочати нове досудове розслідування, або судове розслідування. Тобто треба подати апеляцію на скасування рішення Шевченківського суду. На жаль йде війна, і тому не кожен у змозі це зробити», — каже правозахисник.

Він нагадав, що напередодні російського вторгнення відкрилася справа щодо незаконного позбавлення експрезидента В. Януковича його посади. Після чого з Януковича зняли всі обвинувачення, щодо подій на Майдані. Адже він заявив, що не вчиняв жодних злочинів. Однак це не правда, бо Янукович особисто давав накази розігнати Майдан. Якщо ж справи Майдану будуть закрити, то це стане прямим доказом, що Янукович правий і ніхто не буде його переслідувати за кримінальне правопорушення", — підкреслює правозахисник.

«Тому не виключаю втручання в органи судової влади з боку інших осіб. Тому справи Майдану має взяти під контроль громадськість. Кожен українець має зайти в цю справу, як потерпілий. Для цього треба подати клопотання, щоб оскаржити рішення судді Шевченківського суду Києва. Має бути апеляція. Суспільство не має складати руки, а повинно діяти», — резюмує правозахисник.

Нагадаємо, що 24 травня Шевченківський суд Києва закрив справу щодо розгону мирних учасників акції 30 листопада та 1 грудня 2013 року у зв’язку із закінченням строку давності справи. З підозрюваних зняли усі обвинувачення і скасували арешт з їхнього майна. Потерпілі заперечували, але зміст закону був на боці обвинувачених.