Що відповідати військовим на фразу: «ми вас туди не посилали», — розповіла психолог

Військові мають право спокійно нагадати такій людині, що їх на фронт посилала держава. А якщо це сусід, то можна в нього запитати, а можливо він мав піти тоді на фронт?

Оксана Гомель
Оксана Гомель

Про це під час ефіру заявила психолог Оксана Гомель.

«Конкретна людина, яка їм це говорила, можливо, дійсно, їх туди не посилала та не приймала таких рішень. Однак, якщо так говорять представники держорганів, то вони мають чітко усвідомити, що вони представники держави. А військових на фронт посилала держава, а значить і вони теж, подобається їм це чи ні. І друге, а хто б тоді пішов? Можливо ця людина, яка їм таке каже чи її родичі? Тому не можна говорити хлопцям таку фразу. Вона їх дуже ображає. Адже вони не можуть спокійно не неї реагувати. На жаль, більшість з них просто розвертаються та йдуть. Однак військові мають усвідомити, що вони мають право на допомогу. І вони мають право спокійно нагадати такій людині, що держслужбовці представляють державу. А якщо це сусід, то можна в нього запитати, а можливо він мав піти тоді на фронт? Або ж він ждун і треба повідомити СБУ «, — каже психолог.

За її словами, найчастіше таку фразу кажуть люди, які не готові взяти на себе відповідальність, щоб подякувати хлопцям.

«Тому людині треба спокійно пояснити, що вона робить помилку говорячи таку фразу. Адже будь-яка людина, у будь-якому статусі немає права це говорити військовому», — зазначила психолог.