Під ширмою війни в Україні знищують демократію — адвокат

В Україні дійсно одна з найдемократичніших Конституцій у світі. Однак наразі в країні знищується свобода слова та порушуються права громадян.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«В нас одна з найдемократичніших Конституцій у світі. Однак наразі до застосування та виконання Конституції безпосередньо є багато питань. А що стосується війни, вона також має регулюватися законодавством та Конституцією України. Дуже погано, що президент, як гарант Конституції не помічає суттєве порушення прав людини. Зокрема, це стосується питань виїзду громадян за кордон. В першу чергу студентів, які фактично втрачають можливість навчатися у ВНЗ за кордоном. Вже не говорячи про інших студентів, які не можуть виїхати за кордон. При цьому жодного закону з цього приводу не прийнято. Також порушують демократію представники ТЦК. Вони всупереч Конституції обмежують права людей, хапаючи їх на вулиці», — каже адвокат.

Він наголосив, що Україна була найдемократичнішою країною в ЄС до останніх змін в законодавстві.

«Тобто українців позбавляють захисту у багатьох сферах. Починаючи з банківського, ЖКГ, захисту прав споживачів, соціальних виплат і так далі. В тому числі і завдяки судовій реформі, яка проводиться нашими партнерами, велика кількість українців втратили можливість захистити свої права в суді. Крім того, влада відносить українців до російської пропаганди, які підтримують її ті чи інші дії. У нас проблеми зі свободою слова, бо знищені альтернативні ЗМІ. Тому українці шукають альтернативу в телеграм, який намагаються заборонити в Україні. Тобто під ширмою війни влада намагається протягнути тоталітарні закони, знищивши демократію. Адже і свобода слова та думок й інші свободи, які гарантуються Конституцією на час війни у нас обмежуються. А у всьому іншому ми демократична країна», — резюмує адвокат.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський вважає, що Україна нині є однією з найдемократичніших країн Європи, попри певні обмеження в умовах воєнного стану. Про це він заявив в інтерв’ю The New York Times.