Україна та Бельгія підписали десятирічну безпекову угоду: подробиці

Президент України Володимир Зеленський разом із прем’єр-міністром Бельгії Александром де Кроо підписали двосторонню безпекову угоду між країнами.

Україна та Бельгія підписали десятирічну безпекову угоду
Україна та Бельгія підписали десятирічну безпекову угоду

Церемонія відбулася у вівторок, 28 травня, під час візиту Глави держави до Брюсселя.

Документ, як і інші нещодавно підписані двосторонні угоди, є чинним протягом десяти років із дати його підписання.

Зокрема, в угоді зафіксоване надання з боку Бельгії військової допомоги Україні у розмірі щонайменше 977 млн євро цього року, а також зобов’язання Брюсселя надавати Києву підтримку протягом дії угоди.

Також Бельгія продовжить докладати зусиль щодо поліпшення спроможності Сил безпеки й оборони України для захисту від російської агресії сьогодні, стримування подальшої агресії в майбутньому, а також для посилення сумісності українських сил і засобів зі стандартами НАТО.

Бельгійська підтримка охоплюватиме як короткострокові військові потреби, так і довгострокову розбудову потенціалу майбутніх Сил оборони України.

Окрім того, Бельгія підтримуватиме зусилля, спрямовані на забезпечення Повітряних Сил ЗСУ зокрема літаками F-16, боєприпасами, підготовкою пілотів і технічного персоналу, а також довгостроковим технічним обслуговуванням винищувачів і створенням належних умов для їх експлуатації в Україні.

Уперше в такій безпековій угоді зазначена точна кількість бойових літаків, які Бельгія надасть Україні: 30 винищувачів F-16 до 2028 року. Перші літаки мають бути передані вже цьогоріч.

Окремі блоки документа присвячені двосторонній співпраці в оборонній промисловості.

У документі зазначається, що Україна та Бельгія реалізовуватимуть спільні проєкти, спрямовані на збільшення потенціалу та обсягів виробництва української оборонної промисловості.

Співпраця, зокрема, включатиме потенційну передачу технологій, партнерство, створення спільних підприємств та інвестиції.

Україна та Бельгія також поглиблюватимуть співпрацю у розвідці, кібербезпеці та протидії дезінформації.