Кінець справи Майдану на 95% пов’язаний з політикою — суддя КСУ у відставці

Вважаю, що це провина суду, який за 9 років не зміг розглянути цю справу.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив суддя Конституційного Суду (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«Більше 95% - це політика. Однак з погляду позитивно-формалістичного права дійсно сплинув строк давності. А тепер треба дивитися в коріння? А чому сплинув строк? Справу розслідувала з 2015 року. Зараз 2024 рік. Тобто пройшло 9 років. Є питання і до слідства. Зокрема, наскільки професійно було проведено слідство з точки зору допита, добуття, закріплення та подачі доказової бази. Крім того, слідство може бути політично упередженим. Зокрема, чому на алеї небесної сотні спиляли всі дерева, в які потрапляли кулі. Хоча треба було дослідити, хто та звідки стріляв по людях. Тобто відбулося знешкодження доказової бази. Адже до завершення слідства всі докази повинні бути на місці», — каже В. Шишкін.

Крім того, за його словами, якщо свідки не приходять, то їх треба доставляти до суду примусово. Також могло бути зловживання з боку адвоката.

«Але чому суд тягнув кота за хвіст з 2015 по 2024 рік, це питання до суду. А чи не корупційний суд та судді? Тому вважаю, що це провина суду, який за 9 років не зміг розглянути цю справу», — каже В. Шишкін.

Він нагадав, що строк давності не завжди закінчується з першого дня здійснення злочину. «Якщо в період слідства звинувачують ще якусь людину, то тоді трок давності не закінчується, він продовжується. Тому у справі розстрілу людей на Майдані просто відсутня політична воля», — резюмує В. Шишкін.

Нагадаємо, що 24 травня Шевченківський суд Києва закрив справу щодо розгону мирних учасників акції 30 листопада та 1 грудня 2013 року у зв’язку із закінченням строку давності справи. З підозрюваних зняли усі обвинувачення і скасували арешт з їхнього майна. Потерпілі заперечували, але зміст закону був на боці обвинувачених.