Експерт про підвищення податків — уряд в першу чергу має боротися з корупцією

Крім підвищення податків ПДВ та військового збору, уряд має боротися з корупцією. Зокрема, зі схемою з використання офшорів.

Кабмін працює над законопроєктом про підвищення податків -
Кабмін працює над законопроєктом про підвищення податків -

Про це i-ua.tv заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«До підвищення податків треба поставитися з розумінням, бо наразі витрати з бюджету дуже зросли через потреби на оборону. Тому не можна розраховувати лише на зовнішню фінансову підтримку від наших партнерів не варто. Тож Україна має демонструвати, що вона щось робить для того, щоб розв'язувати бюджетні проблеми. Тому уряд вирішив підняти податки. А збільшення військового збору від 1,5% до 5% це не велика різниця для платників податків», — каже А. Новак.

При цьому він зазначив, що навіть збільшення ПДВ на кілька відсотків призведе до зростання цін.

«Ясно що це викличе незначне зростання цін, але іншого виходу немає, бо треба збільшувати дохідну частину бюджету, половина з якого йде на цілі оборони. Однак уряд має підходити комплексно до розв'язання бюджетних проблем. Зокрема, думати, як зменшувати витратну частину бюджету. Є багато резервів у корупційних схемах і у податковій, і на митниці, а найбільша корупційна схема — використання офшорів. На жаль, вона досі не припинена. Маємо те, що маємо, бо дії уряду спрямовані на платників податків, а не на боротьбу з корупцією. Хоча влада має вести роботу над подоланням корупційних схем — це найбільший внутрішній резерв для більшого наповнення бюджету, а також прикриття офшорних схем. Це те, над чим уряд мав би працювати. Однак дивлячись на чисельні антикорупційні органи, результатів їх діяльності ми практично не бачимо», — резюмує А. Новак.

Нагадаємо, що Кабмін працює над законопроєктом про підвищення податків — зміни торкнуться ПДВ та військового збору.

Депутат Ярослав Железняк підтвердив, що Міністерство фінансів працює над підвищенням податків — ПДВ, військового збору, який можуть підняти з 1,5 до 5% (таку ж ставку можуть запровадити для ФОПів). Але остаточні параметри будуть відомі після червня, активна робота над підвищенням податків може початися в липні.