Кабмін завдає удару в спину підприємствам — суддя Конституційного Суду у відставці

Уряд своїми діями навколо мобілізації, завдає удару в спину підприємствам.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Наш ВПК виявився неготовим до війни. Адже наша оборонна промисловість не була готова до війни, і зараз також не готова. Крім того, Кабмін Шмигаля не розуміє значення своєї промисловості в обороноздатності країни. Ми ходимо по світу з простягнутою рукою, хоча в нас вже 11 рік йде війна. Є питання чому у нас на третьому році повномасштабної війни серйозно не організовано виробництво зброї? «, — каже В. Шишкін.

Також за словами В. Шишкіна, постанову Кабміну щодо бронювання змінювали вже 5 разів. Останні зміни були в травні 2024 року.

«Згідно з цією постановою Кабміну всі працівники Укренерго та Укрзалізниці звільнені від мобілізації. Адже Енергетика та залізниця кровоносні судини нашої держави. А щодо бронювання, то інші галузі підпадають під мобілізацію. Тобто їх працівники та керівники підпадають під мобілізацію. Саме тому треба розв'язувати питання про бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації. Всі наші підприємства, які пов’язані з виробництвом дронів, снарядів, ракетами, технікою, мають бронювати суперважливі категорії людей, пов’язані з інженерією та виготовленням деталей чи запчастин. Зокрема, токарів чи фрезерувальників. А при сьогоднішній бюрократії та подачі документації, підприємства просто закриються. При тому, що їм доведеться працювати 7 на 24. Це удар в спину. Тому цим підприємствам, щоб вижити, треба збільшувати штат. Крім того, коли підприємство буде вирішувати, кого мобілізувати, а кого ні, то це створює корупційне джерело. І створює його Кабмін. Не знаю, як це оцінювати, як дурість чи колаборацію», — резюмує В. Шишкін.