Україна через порушення закону стане лідером за кількістю заяв проти неї на розгляді ЄСПЛ

Це край ганебно, коли українці не можуть захистити свої права в Україні та їм приходиться звертатися до Європейського суду з прав людини.

українці не можуть захистити свої права в Україні
українці не можуть захистити свої права в Україні

Про це в коментарі заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Те, що Україна є демократичною країною, і кількість звернень до і Європейського суду з прав людини, свідчить, що ми знаходимося у паралельній реальності. Країна демократична, однак це не враховують органи виконавчої влади. Тому найближчим часом у нас є всі шанси потрапити не у п’ятірку лідерів за кількістю заяв до і Європейського суду з прав людини, а стати лідером за кількістю скарг, пов'язаних з порушенням прав людини та норм й конвенцій про захист прав», — каже Р. Кравець.

На його думку, так відбувається, бо ніхто не несе відповідальності за порушення прав людини.

«Ніхто не несе відповідальності за порушення прав людини. Законодавство базується таким чином, щоб мати безкарне порушення, а громадяни України завдяки судовій реформі партнерів, фактично втратили можливість захищати свої права», — підкреслює Р. Кравець.

На питання чи відбувається це тому, що Україна повідомила про зміну переліку винятків із власних зобов’язань за документами, у тому числі Європейською конвенцією з прав людини. Адвокат відповів наступне:

«Це жодним чином не знімає відповідальності з України. Це край ганебно, коли українці не можуть захистити свої права в Україні та їм приходиться звертатися до Європейського суду з прав людини. Цього немає бути у демократичній країні. А 8 тисяч скарг до Європейського суду з прав людини — якраз оцінка судовій реформі, а також реформі прокуратурі та поліції, яку в Україні проводять наші партнери», — зазначає Р. Кравець.

На його думку, для того, щоб українці масово не скаржилися до ЄСПЛ, всім потрібно дотримуватися закону.

«Виплачувати пенсії у повному обсязі, притягати до відповідальності осіб, які порушують закон, в частині недотримання прав людини, виконувати закони, і тоді ми одразу побачимо, хто винен у тисячах скарг до Європейського суду з прав людини», — резюмує Р. Кравець.

Нагадаємо, що суддя ЄСПЛ від України Микола Ігнатовський повідомив, що Україна у п’ятірці лідерів щодо кількості заяв проти неї на розгляді Європейського суду з прав людини — 8 тисяч скарг. Каже, загалом скарги «досить типові» і стосуються тих «системних проблем, які не вирішуються десятиліттями».